Jelgavas novadā ar lāpu gājienu atzīmēs Ziemassvētku kauju 107.gadadienu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
18. novembra lāpu gājienā Rīgā devušies vairāki tūkstoši cilvēku
18. novembra lāpu gājienā Rīgā devušies vairāki tūkstoši cilvēku Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Godinot Ziemassvētku kaujās kritušo strēlnieku piemiņu un atzīmējot Ziemassvētku kauju 107.gadadienu, Jelgavas novada pašvaldība sestdien, 6.janvārī, organizē vēsturiskajam notikumam veltītus atceres pasākumus, informēja pašvaldībā.

Tradicionāli svētku programma sāksies ar kritušo strēlnieku piemiņas brīžiem - Valgundes pagasta Silenieku kapos un Mārupes novada Antiņu kapsētā.

Kā jau ziņots, Silenieku kapos plānota 145 Pirmā pasaules kara laikā bojā gājušo Krievijas armijas karavīru, to skaitā latviešu strēlnieku mirstīgo atlieku pārapbedīšanas ceremonija, ko organizē Brāļu kapu komiteja. Mirstīgās atliekas atrastas Valgundes pagasta teritorijā 2020. - 2022.gadā, veicot karavīru apbedījumu izpētes darbus. Turpinājumā paredzētas vairākas aktivitātes Ziemassvētku kauju muzejā "Mangaļos", lāpu gājiens maršrutā "Mangaļi" - Ložmetējkalns un noslēgumā atceres brīdis Ložmetējkalnā.

Kritušo strēlnieku piemiņas brīži 6.janvārī noritēs Ziemassvētku kauju muzejā "Mangaļi", kur notiks ekskursijas, pēc strēlnieku receptes uz ugunskura gatavotas tējas baudīšana, Latvijas armijas ieroču un ekipējuma izstāde, NBS orķestra priekšnesums, kā arī Zemessardzes 52.kaujas atbalsta bataljona zemessargu zvēresta ceremonija.

Šogad pie muzeja finiša sākuma punkts un apbalvošana paredzēta arī sportiskai aktivitātei - Ziemassvētku kauju rogainings. Vairāk par sacensību norisi, noteikumiem un reģistrēšanos var uzzināt vietnē "jnsc.lv".

Atceres pasākumu kulminācija, kā ierasts, būs lāpu gājiens maršrutā no "Mangaļiem" uz Ložmetējkalnu. Laikapstākļi uz Ziemassvētku kauju atceres pasākumu vietām nosaka striktu kārtību, kā dalībniekiem organizēti gan iebraukt, gan izbraukt. Autotransporta kustība būs noteikta vienā virzienā, tāpēc jāņem vērā, kā organizēties braucienam - it sevišķi, ja plānots apmeklēt gan pasākumu "Mangaļos", gan Ložmetējkalnā, pauž pasākuma organizatori.

Lāpu gājiens noslēgsies Ložmetējkalnā, kur uzreiz pēc tam, ap plkst.17.30 noritēs atceres brīdis un atmiņu ugunskuri.

No Jelgavas pilsētas kultūras nama 2024.gada 6.janvārī tiks nodrošināts bezmaksas autobuss, kurš plkst.12.50 sākotnēji pasažierus nogādās uz Silenieku kapiem, pēc tam uz "Mangaļiem" un Ložmetējkalnu. Un vakarā, noslēdzoties pasākumam, plkst.19.30 pasažieri no Ložmetējkalna caur "Mangaļiem" tiks nogādāti atpakaļ uz Jelgavu.

Ziemassvētku kaujas bija vienas no lielākajām un sīvākajām kaujām Latvijas teritorijā Pirmā pasaules kara laikā. Kaujas notika starp vācu 8. un krievu 12. armijas daļām, kuru sastāvā cīnījās astoņi latviešu strēlnieku pulki. Strēlniekiem bez artilērijas atbalsta izdevās pārraut vācu fronti Lielā Tīreļpurva rajonā un izlauzties cauri nocietinājumiem, nokļūstot līdz Ložmetējkalnam. Šajās kaujās krita daudz strēlnieku, taču vienlaikus tās cēla tautas nacionālo pašapziņu un apliecināja latviešu spēju aizstāvēt savas intereses ar militāra spēka palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu