VAD varēs pildīt arī Zemessardzē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas karavīri.
Latvijas karavīri. Foto: Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

No pirmdienas stājas spēkā regulējums, kas paredz papildus valsts aizsardzības dienesta (VAD) izpildes veidus, proti, dienestu Zemessardzē un rezerves virsnieka programmu augstskolu studentiem.

VAD iesauktie varēs izvēlēties vai piecus gadus pavadīt Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu.

Otrs variants paredz, ka iesauktie varēs piecu gadu laikā apgūt augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu militārās izglītības iestādē un Nacionālo bruņoto spēku vienībā, kuras kopējais apmācību un dienesta uzdevumu izpildes laiks nav mazāks par 180 dienā.

Vienlaikus iesauktajiem joprojām būs iespēja izvēlēties arī 11 mēnešu ilgo dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Pirmais iesaukums dienestu sāka pērn 1.jūlijā uz brīvprātības pamata.

Brīvprātīgā pieteikšanās VAD otrajam iesaukumam norisinājās līdz 2023. gada 21. jūlijam. Otrajam 11 mēnešu iesaukumam līdz 2023. gada 21. jūlija dienas beigām brīvprātīgi pieteicās 236 Latvijas pilsoņi. Saņemot nepieciešamo izvērtējamo kandidātu skaitu, tika pieņemts lēmums neveikt obligāto iesaukšanu pēc nejaušības principa.

Izloze paredzēta 23.janvārī, tomēr precīzs valsts aizsardzības dienestā iztrūkstošo iesaucamo skaits būs zināms pēc tam, kad noslēgsies brīvprātīgo pieteikumu anketu izvērtēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu