Vai sankciju apiešanas shēma? Vairākiem Lietuvas pilsoņiem radniecīgas saites ar ES sankcijām pakļautām personām

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ian Kington/AFP/Scanpix

Lietuvas Migrācijas departamenta pārbaudē, kas vēl turpinās, noskaidrots, ka vairākiem Lietuvas pilsoņiem ir ģimeniskas saites ar Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstos iekļautām personām.

Migrācijas departamenta direktore Evelīna Gudzinskaite ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka pagaidām nevar nosaukt konkrētu skaitu, cik tādām personām ir Lietuvas pilsonība.

"Izmeklēšana vēl nav pabeigta, tādēļ nevaru precīzi pateikt, cik tādu ir," viņa teica.

Migrācijas departaments izmeklēšanu par to, cik Lietuvas pilsoņiem ir saistība ar ES sankcijām pakļautām personām, sāka pēc tam, kad atklājās, ka diviem Krievijas oligarha Romāna Abramoviča bērniem ir Lietuvas pilsonība un viņi to izmantojuši, lai palīdzētu tēvam apiet starptautiskās sankcijas.

Kā stāstīja Gudzinskaite, Migrācijas departaments ir pārbaudījis tūkstošiem cilvēku datu un darbu plāno pabeigt janvārī.

"Mēs testējam automātiskus risinājumus. Mēs nevaram izmeklēt katru gadījumu, tomēr esam sašaurinājuši izmeklēšanas mērogu un pārbaudījuši mūsu reģistros pieejamos datus," klāstīja institūcijas vadītāja.

Lietuvas Iekšlietu ministrija ir informējusi, ka tad, kad Migrācijas departaments būs noteicis, cik daudziem ES sankcijām pakļautu personu radiniekiem ir Lietuvas pilsonība, citas Lietuvas institūcijas analizēs, vai viņi ir iesaistīti sankciju apiešanas shēmās.

Ministrijā arī apliecināja, ka tiek pabeigts darbs pie tiesību normu grozījumiem, lai cilvēkiem varētu atņemt izcelsmes dēļ piešķirtu Lietuvas pilsonību.

Pērn Lietuvas parlaments grozīja Pilsonības likumu, paredzot, ka persona zaudē Lietuvas pilsonību, kas iegūta izņēmuma kārtā, ja tā ar savu rīcību apdraud Lietuvas drošības intereses, publiski pauž atbalstu valstij, kas apdraud Lietuvas vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts, to sabiedroto drošības intereses.

Līdz šim likuma norma izmantota vienu reizi, kad Lietuvas prezidents Gitans Nausēda par īpašiem nopelniem piešķirto valsts pilsonību atņēma Krievijas daiļslidotājai Margaritai Drobjazko, jo viņa piedalījās Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sievas daiļslidotājas Tatjanas Navkas rīkotā šovā Sočos.

Gaidāms, ka drīzumā par īpašiem nopelniem piešķirtā Lietuvas pilsonība tiks atņemta arī Krievijas baletdejotājai Ilzei Liepai, jo viņa publiski izteikusi atbalstu Putinam un Krievijas agresijai Ukrainā.

Gan Drobjazko, gan Liepai ir Krievijas pilsonība.

Lietuvas Iekšlietu ministrija ir lūgusi Valsts drošības departamentu pārbaudīt 800 ārvalstniekus, kuriem Lietuvas pilsonība piešķirta izņēmuma kārtā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu