Idelsons: Pērn sasniegtos augstos peļņas rādītājus bankām būs grūti noturēt

TVNET/LETA
"Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons iepazīstina ar uzņēmēju aptaujas "Ko uzņēmēji Latvijā zina par finansējuma piesaisti?" rezultātiem.
"Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons iepazīstina ar uzņēmēju aptaujas "Ko uzņēmēji Latvijā zina par finansējuma piesaisti?" rezultātiem. Foto: Zane Bitere/LETA

Bankām pagājušajā gadā sasniegtos augstos peļņas rādītājus 2024.gadā būs grūti noturēt, aģentūrai LETA sacīja "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Viņš norādīja, ka banku sektoram 2023.gads bija samērā pozitīvs - procentu likmju pieauguma dēļ izdevās uzlabot peļņas un kapitāla atdeves radītājus, taču jāņem vērā, ka šos augstos peļņas radītājus būs grūti noturēt 2024.gadā un jo īpaši 2025.gadā, vairāku iemelsu dēļ.

Tostarp Idelsons atzīmēja, ka 2024.gadā sāks samazināties aizdevumu procentu likmes, samazinot arī banku ieņēmumus, banku administratīvie izdevumi inflācijas un augoša administratīva sloga dēļ turpinās palielināties, kā arī vēl zināmu laiku bankām būs izdevumi augstāku depozītu procentu likmju dēļ, jo depozīti tiek izvietoti uz noteiktu termiņu vienu, diviem un pat trim gadiem, un par tiem būs jāmaksā augsto procentu likmju laikā nolīgtā likme.

"Var sagaidīt, ka klienti redzot, ka procentu likmju pieauguma cikls ir beidzies, krietni aktīvāk izvietos naudu termiņdepozītos,"

piebilda Idelsons.

Tāpat viņš atzīmēja, ka procentu likmju pieauguma dēļ ekonomika sabremzējās, kas pasliktina aizņēmēju spēju atmaksāt kredītus, kas savukārt palielinās slikto kredītu apmēru banku bilancēs un uzkrājumu apmēru šiem kredītiem, samazinot banku peļņu, kā arī valdības un Saeimas apstiprinātie likumi, kas uzliek bankām jaunu nodevu un liek maksāt avansa uzņēmumu ienākuma nodokli arī būtiski pasliktinās 2024.gada rezultātus.

"Līdz ar to banku sektors var priecāties par pozitīviem rezultātiem 2023.gadā, bet jāgatavojas sarežģītākiem nākamiem gadiem. Šo faktoru rezultāta var sagaidīt, ka bankas negribēs uzņemties papildu riskus un palielināt kreditēšanas apjomus," sacīja Idelsons.

Jau ziņots, ka 2023.gada deviņos mēnešos "Signet Bank" strādāja ar peļņu 4,319 miljonu eiro apmērā, kamēr bankas grupas peļņa bija 3,794 miljoni eiro. "Signet Bank" aktīvi 2023.gada 30.septembrī bija 385,373 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2,3% mazāk nekā 2022.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 394,307 miljoni eiro.

"Signet Bank" akcionāri ir deviņi Latvijas un starptautiskie privātie investori, tostarp "Signet Acquisition III" (24,5%), kuras vienīgais akcionārs ir ASV investors Aleksandrs Solovejs, AS "RIT Group" (19,51%), kura pieder Rapoportu ģimenei, un SIA "Reglink" (15,93% ), kuras dibinātāja ir Irīna Pīgozne.

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu