Argentīnā tiesa aptur Mileja darba tirgus reformas

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Guido Piotrkowski/dpa/Scanpix

Argentīnas prezidenta Havjera Mileja ieceres ierobežot strādājošo tiesības cietušas pirmo sakāvi tiesā.

Mileja dekrēts, kas cita starpā paredz darba tirgus reformas, apturēts ar darba apelāciju tiesas pagaidu rīkojumu, trešdien ziņoja vietējie mediji.

Reformas tiesā apstrīdējusi Argentīnas lielākā arodbiedrība.

Tiesa atzinusi, ka tik plašas darba tirgus reformas nevar tikt īstenotas ar prezidenta dekrētu, apejot Kongresu.

Mediji, atsaucoties uz prokuratūru, vēsta, ka valdība tiesas lēmumu pārsūdzēs.

Mileja decembrī parakstītais dekrēts kopumā paredz īstenot 30 pasākumus ekonomikas liberalizācijai, tostarp atceļot vairākus likumus, kas regulē darba un nekustamo īpašumu tirgu.

Saskaņā ar tiesas lēmumu darba tirgus reformas, kas paredz tādas tālejošas izmaiņas kā streika tiesību ierobežošana, ir apturētas.

Tā ir arodbiedrību konfederācijas CGT daļēja uzvara. "Šis tiesas lēmums nobremzē regresīvās un pret strādājošajiem vērstās darba tirgus reformas," teikts CGT paziņojumā.

Arodbiedrība nesen izveda ielās tūkstošiem cilvēku, kas protestēja pret valdības liberālo ekonomisko kursu, un aicinājusi uz vispārējo streiku 24.janvārī.

Iepriekšējais streiks, ko organizēja kreisi orientētā CGT, kas atbalsta peronistus, notika 2019.gada maijā, un tad visa valsts faktiski tika paralizēta.

Argentīnu skārusi smaga ekonomiskā krīze. Inflācijas līmenis pārsniedzis 160%, un savulaik pārticīgajā valstī 40% pilsoņu dzīvo zem nabadzības līmeņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu