Milejs sāk ekonomikas "šoka terapiju" Argentīnā (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Argentīnas jaunais prezidents Havjers Milejs.
Argentīnas jaunais prezidents Havjers Milejs. Foto: Reuters/ScanPix

Argentīnas jaunais prezidents Havjers Milejs trešdien paziņoja par ekonomikas liberalizācijas pasākumiem, mainot vai atceļot vairāk nekā 300 noteikumus, tostarp īres un nodarbinātības jautājumos.

"Mērķis ir sākt iet ceļu uz valsts atjaunošanu (..) un sākt anulēt milzu skaitu noteikumu, kas ir kavējuši un novērsuši ekonomikas izaugsmi," Milejs sacīja televīzijas pārraidītā runā no prezidenta pils, stāvot blakus savas valdības ministriem.

Latīņamerikas trešā lielākā ekonomika ir dziļā krīzē pēc desmitiem gadu ilga valsts parāda un nepareizas finansiālas pārvaldības.

Gada inflācija pārsniedz 160%, un 40% valsts iedzīvotāju dzīvo nabadzībā.

Milejs, kurš novembrī uzvarēja prezidenta vēlēšanās un 10.decembrī stājās amatā, ir solījis iegrožot inflāciju, bet arī brīdinājis, ka ekonomiskā "šoka" terapija ir vienīgais risinājums un ka situācija vispirms pasliktināsies, bet tikai pēc tam uzlabosies.

Starp prezidenta trešdien paziņotajām pārmaiņām ir īri regulējošā likuma atcelšana, kā arī valsts uzņēmumu privatizāciju nepieļaujošo noteikumu atcelšana.

Milejs arī paziņoja par "darba likuma modernizāciju, lai atvieglotu reālu darbavietu radīšanas procesu" un vairākiem citiem liberalizācijas pasākumiem, kas skar tūrismu, satelītu interneta pakalpojumus, farmācijas uzņēmumus, vīna ražošanu un ārējo tirdzniecību.

Lai šie pasākumi stātos spēkā, tie vispirms tiks publicēti valdības ziņotājā un pēc tam tos izvērtēs komiteja, kurā būs abu Kongresa palātu locekļi.

Konstitucionālo tiesību eksperts Emiliano Vitaliani paziņoja, ka šie pasākumi var tikt atcelti tikai tad, ja tos noraidīs gan Kongresa apakšpalāta, gan Senāts.

Mileja labējai partijai "La Libertad Avanza" ("Brīvība dodas uz priekšu") ir tikai 40 no 257 deputātu vietām Kongresa apakšpalātā un septiņas no 72 senatoru vietām. Viņa situāciju tomēr uzlabo centriski labējās koalīcijas "Juntos por el Cambio" ("Kopā par pārmaiņām") locekļu atbalsts.

Pirms trešdienas paziņojuma Mileja administrācija jau ir devalvējusi Argentīnas peso par vairāk nekā 50% pret ASV dolāru, kā arī pavēstījusi par dāsno valsts subsīdiju degvielai un transportam samazināšanu no janvāra. Ir arī paziņots par visu valsts būvdarbu konkursu atcelšanu un visu valsts reklāmu apturēšanu uz vienu gadu.

Pirms Mileja runas tūkstošiem cilvēku Buenosairesā trešdien protestēja pret viņa valdību, vicinot plakātus un skandējot lozungus pie prezidenta pils "Casa Rosada".

Protestētāju gājienu caur pilsētas centru eskortēja militārā policija un citi drošības spēku pārstāvji, tostarp policisti pilnā nemieru apspiešanas ekipējumā. Protesta organizētāji kritizēja šo drošībnieku spēka demonstrējumu kā provokācijas mēģinājumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu