Pašpasludināts anarhokapitālists, kurš vēlas iznīcināt tradicionālo politikas “kastu sistēmu”, – tāds ir Argentīnas nākamais prezidents Havjērs Milejs, kura galvenais priekšvēlēšanu sauklis varētu būt latviskojams kā “lai viņi visi iet bekot”.

Pagājušajā svētdienā norisinājās Argentīnas prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā ar aptuveni 55% balsu uzvarēja “politiskā zemestrīce”, partiju apvienības “Brīvība uz priekšu!" kandidāts, Libertāriešu partijas pārstāvis Havjērs Milejs. Augustā viņš pārsteidza sabiedrību, vēlēšanu kandidātu izvēles kārtā pārspējot abus Argentīnas lielākos tradicionālos politiskos spēkus, un arī svētdienas uzvara pār kreisā spārna kandidātu Serhio Masu ar 11 procentpunktu pārsvaru bija negaidīts trifumfs. Tomēr šī uzvara var tikt uzskatīta arī par protesta balsojuma rezultātu – ilgstošas ekonomiskās krīzes apstākļos dzīvojošie argentīnieši pauž, ka viņiem vairs nav, ko zaudēt.

“No bagātākās valsts pasaulē esam noslīdējuši līdz 130. vietai. Puse no argentīniešiem ir nabadzīgi un vēl 10% ir vispār bez iztikas līdzekļiem,” savā uzvaras runā uzsvēra Milejs. “Kastu sistēma, kas vairo nabadzību, ir jāaptur. Tagad mēs pieņemsim libertārisma modeli, lai atkal atgrieztos kā pasaules vara.”

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X