Finansējuma pieauguma apmēru ģimenes ārstu praksēm asociācija dēvē par kompromisu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Stetoskops. Ilustratīvs attēls.
Stetoskops. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Finansējuma pieauguma apmērs par ģimenes ārsta prakses uzturēšanu un ģimenes ārstu aizvietošanu ir kompromiss, par kuru spēts vienoties ar Veselības ministriju (VM), sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure.

Kā liecina VM saskaņošanai valdībā iesniegtie grozījumi, no 1.februāra paredzēts palielināt ikmēneša fiksēto maksājumu ģimenes ārsta praksei, tai skaitā riska maksājumu, no 730,73 eiro līdz 1 000 eiro apmērā, ikmēneša fiksēto maksājumu par ģimenes ārsta prakses otro un katru nākamo pieņemšanas vietu no 216,88 eiro līdz 400 eiro, kā arī palielināt maksājumu par primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu feldšerpunktā no 216,88 eiro līdz 400 eiro.

Nicmane-Aišpure atzina, ka darba grupās asociācija bija iesniegusi skaitļus, kas pārsniedza VM rosinātos, taču esošais pieaugums ir panākts kompromisa ceļā.

Patlaban panākta vienošanās, ka abas puses turpinās strādāt pie finansējuma palielināšanas primārajai veselības aprūpei citos veidos, pētot kādā turpmāk varētu darboties ģimenes ārstu prakses, kā arī kādā veidā varētu paaugstināt primārās aprūpes pieejamību un kvalitāti.

"Šobrīd darba grupa ir lemšanas stadijā, un tas ir pārāk "zaļš", lai par to runātu. Ir dažādas domas par [ģimenes prakšu] līmeņošanu un to, kādā veidā paaugstināt pieejamību un kvalitāti ģimenes medicīnai," sacīja Nicmane-Aišpure.

LETA jau rakstīja, ka 2023.gada izskaņā LĢĀA paziņoja, ka vēlas slēgt jaunu līgumu ar NVD līdz 2024.gada beigām, strādājot četras dienas nedēļā par valsts apmaksu, bet piektā diena būtu par maksu. Vēlāk asociācija vienojās pagarināt esošo līgumu ar NVD līdz februārim, jo saņēmusi valdības dokumentētu solījumu, ka risinājums tiks izstrādāts un iesniegts valdībai līdz 1.februārim.

Tomēr NVD noraidīja iespēju slēgt līgumu uz diviem mēnešiem, un VM aicināja ģimenes ārstus līgumu parakstīt līdz 29.decembrim. Gada beigās LĢĀA biedri parakstīja līgumus ar NVD, pagarinot sadarbības termiņu par vēl vienu gadu.

Vienlaikus veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) solīja ģimenes ārstiem, ka janvārī valdība lems par ģimenes ārsta prakses uzturēšanas naudas palielināšanu un ģimenes ārstu aizvietošanu. Tāpat plānots turpināt strādāt darba grupā, lai radītu informatīvo ziņojumu primārās veselības aprūpes stiprināšanai nākamajiem trīs četriem gadiem.

Lauku ģimenes ārsti: Finansējuma pieauguma apmērs ģimenes ārstu praksēm nesedz aizvietošanu visiem komandas locekļiem

Plānotais finansējuma pieauguma apmērs par ģimenes ārsta prakses uzturēšanu un ģimenes ārstu aizvietošanu ir tikai viena divpadsmitā daļa no kapitācijas, kas nesedz aizvietošanu visiem komandas locekļiem, aģentūrai LETA vērtēja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja, Saeimas deputāte Līga Kozlovska (ZZS).

Viņa atzina, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju (LĢĀA) un Veselības ministriju (VM) notikušas ilgas diskusijas, un panāktais kompromiss par ikmēneša fiksēto maksājumu pieaugumu ģimenes ārsta praksei līdz 1000 eiro un ikmēneša fiksēto maksājumu par ģimenes ārsta prakses otro un katru nākamo pieņemšanas vietu līdz 400 eiro ir labāk nekā nekas. Tomēr viņa norādīja, ka pieaugums ir tikai viena divpadsmitā daļa no kapitācijas, kas nesedz aizvietošanu visiem komandas locekļiem.

"Praksē strādā viens, divi, dažreiz trīs palīgi, tad dabiski, ka viena divpadsmitā daļa ir drīzāk papildus izdevumu segšanai, ne aizvietošanai. Mūsu aprēķini rādīja 1300 eiro uz vienu vidēju ārsta praksi, taču, ja to iedod uzreiz visām praksē, tad nepaliek vairāk nākotnes attīstības punktiem, kas arī ir svarīgi. Tāpēc labāk tā nekā nekas, un tas ir tikai pirmais solis. Tālāk būs informatīvie ziņojumi, sadarbojoties ar VM un LĢĀA," sacīja Kozlovska.

Pēc viņas paustā, LLĢĀA iestājas par trešo valsts apmaksāto palīgu ģimenes ārsta praksē, kas varētu palīdzēt ar digitalizāciju un pacientu apzvanīšanu. Tāpat būtisks ir arī lauku ģimenes ārstu atbalstu koeficients, lai piesaistītu un atbalstītu jaunos ārstus.

Kozlovska atzina, ka veselības aprūpe atrodas nepārtrauktā badā, risinot tekošās ikdienas lietas, lai gan varētu virzīties plašāk uz attīstību. Asociācija cer, ka VM izstrādātais informatīvais ziņojums nebūs pēdējais, lai varētu pacientiem sniegt kvalitatīvu palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu