Blinkens ieradies Izraēlā ar arābu valstu priekšlikumiem

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vairākas arābu valstis un Turcija gatavas ar ASV koordinēt pūliņus, kas vērsti uz Gazas joslas atjaunošanu, palestīniešu anklāva politiskās nākotnes noteikšanu un ilgtermiņa miera un reģiona stabilitātes panākšanu, pirmdien pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kas nule kā ieradies Izraēlā sarunām ar šīs valsts līderiem.

ASV galvenais diplomāts atrodas vizītē reģionā un tās gaitā jau apmeklējis Turciju, Grieķiju, Jordāniju, Kataru, Apvienotos Arābu Emirātus un Saūda Arābiju.

Pirmdien pēc sarunām ar Saūda Arābijas kroņprinci Muhammedu ibn Salmanu al Saūdu Blinkens sacīja, ka kroņprincis izrādījis "acīmredzamu interesi" par diplomātisko attiecību nodibināšanu ar Izraēlu, ar nosacījumu, ka Gazas joslā tiek izbeigts karš un tiek sperti praktiski soļi palestīniešu valsts izveidošanas virzienā.

"Interese ir, tā ir reāla, tā var izmainīt situāciju," uzsvēra Blinkens.

Tas, ka Turcija un arābu valstis piekritušas sākt gatavoties Gazas joslas atjaunošanai, liecina par nostājas maiņu, norāda ziņu aģentūra "Associated Press".

Līdz šim tās līdzīgus ASV aicinājumus bija noraidījušas, kā priekšnosacījumu izvirzot uguns pārtraukšanu un Gazas joslas palestīniešu stāvokļa uzlabošanu.

Otrdien un trešdien Blinkens tiksies ar Izraēlas un palestīniešu pašpārvaldes līderiem un pārrunās Turcijas un arābu valstu priekšlikumus.

Vizīti reģionā Blinkens noslēgs ar tikšanos ar Ēģiptes prezidentu.

Trīs mēnešu laikā šī ir jau ceturtā Blinkena vizīte Tuvajos Austrumos.

Galvenais Baltā nama mērķis, kā norāda ASV politikas pārzinātāji, ir nepieļaut, ka Izraēlas un "Hamās" karš pāraug reģionālā konfliktā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu