Stradiņa slimnīcas korpusa rekonstrukcija LU būs jāpabeidz par saviem līdzekļiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes akadēmiskais centrs Torņakalnā.
Latvijas Universitātes akadēmiskais centrs Torņakalnā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdība 9. janvārī nolēma, ka Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) 10. korpusa rekonstrukcija būs jāpabeidz par Latvijas Universitātes pašas līdzekļiem.

Ēkas rekonstrukcija tiek veikta, lai tajā izveidotu LU Medicīnas fakultātes Praktiskās apmācības klīnisko bāzi. Lai LU varētu apgūt atvēlētos finanšu līdzekļus pilnā apmērā, būvdarbu izpildes termiņš tika pagarināts līdz pērnā gada nogalei. Tas deva iespēju apgūt plānoto finansējumu 794 532 eiro apmērā.

Lai īstenotu PSKUS 10. korpusa rekonstrukciju, 2021.gada vasarā ar pilnsabiedrību "3A" tika noslēgts līgums par projektēšanu, autoruzraudzību un būvniecību, paredzot visaptverošu ēkas pārbūvi, tostarp jumta konstrukciju atjaunošanu, jauna dakstiņa jumta ieklāšanu, starpstāvu pārsegumu pārbūvi, jaunu inženiersistēmu izbūvi, kā arī pilnu iekštelpu remontu. Kopējā būvdarbu līguma summa ir 1,566 miljoni eiro, no tiem 795 352,69 eiro ir LU piesaistītais projekta finansējums, bet pārējais ir LU pašu finansējums.

Īstenojot kultūrvēsturiskās ēkas pārbūvi un būvdarbu laikā atsedzot konstrukcijas, esot atklājusies virkne "objektīvi neparedzamu papilddarbu", jo ievērojama daļa būvapjoma ir sliktākā stāvoklī, nekā sākotnēji prognozēts. Piemēram, demontāžas darbu laikā tika konstatēts, ka visas esošās ailu pārsedzes ir no koka, tādējādi ir nepieciešams izstrādāt jaunu konstruktīvo risinājumu to aizstāšanai ar tērauda profilu pārsedzēm, lai nodrošinātu ugunsdrošības prasību izpildi.

Tāpat tika konstatēts, ka vairums telpu un bēniņu pārsegumu konstrukciju ir neatgriezeniski bojātas, tādējādi ir nepieciešams izstrādāt jaunu konstruktīvo risinājumu pārsegumu nestspējas nodrošināšanai. Identificētās neatbilstības būtiski pagarinājušas projekta īstenošanu, jo bijis nepieciešams piesaistīt būvkonstruktoru, lai precizētu turpmāko darbu gaitu.

Rezultātā būvdarbu līgumā plānotos darbus neesot bijis iespējams pabeigt noteiktajā termiņā, un paredzētā finanšu plūsma šogad ir būtiski zemāka, nekā sākotnēji prognozēts, skaidro IZM. Ja 2021.gada 19.jūnijā noslēgtajā būvdarbu līgumā pakalpojuma izpildes termiņš bija 62 nedēļas, tad pēdējā vienošanās par grozījumiem būvniecības līgumā paredz kopējo pakalpojumu izpildes termiņu 137 nedēļas. Tai pat laikā LU ir spējusi vienoties par tālāku būvdarbu īstenošanu ar būvuzņēmēju un būvdarbu līguma izpilde nav apdraudēta, sola IZM.

Ministrija lēš, ka LU pašu finansējums būs pietiekams projekta pabeigšanai - pērn jūnija sākumā LU Medicīnas fakultātes Dome apstiprināja fakultātes investīcijas ēkas rekonstrukcijai, nepārsniedzot 681 000 eiro, bet pirms tam jau tika piešķirti 225 635 eiro no LU remontu fonda.

Projektā plānotie rādītāji LU jāsasniedz līdz 2024.gada 31.oktobrim. Pretējā gadījumā universitātei būs pienākums atmaksāt sadarbības iestādei visu vai daļu no projektā izmaksātā atbalsta finansējuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu