Latvijā apstiprinās Pasaules Pasta konvencijas reglamentu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Valdība otrdien, 9. janvārī, atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto noteikumu projektu starptautiskā līguma parakstīšanai, kas paredz apstiprināt Pasaules Pasta savienības (UPU) Pasta darbības padomes pieņemto Pasta konvencijas reglamentu 2021. gada novembrī.

SM skaidro, ka jaunais Pasaules Pasta konvencijas reglaments stājās spēkā no 2022.gada 1.jūlijā un ir spēkā uz nenoteiktu laiku, tādējādi ar šo reglamentu pieņemšanu spēku zaudēja 2017.gadā pieņemtais reglaments.

Attiecīgi reglamentu bija nepieciešams ieviest Latvijas tiesību sistēmā ar tiesību aktu, lai saskaņā ar Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likumu nodrošinātu privātpersonu tiesības būt informētām par savām tiesībām un pienākumiem, reglamentējot tām saistošo tiesību aktu un oficiālo paziņojumu izsludināšanu, publicēšanu, spēkā esamību un pieejamību.

Vienlaikus SM skaidro, ka, virzot starptautisko līgumu apstiprināšanai, nepieciešams veikt šī starptautiskā līguma vai ar tā izpildi saistītā saistošā dokumenta tulkošanu valsts valodā, ko nodrošina Valsts valodas centrs, papildinot, ka, ņemot vērā dokumenta lielo apjomu, ieilga reglamenta tulkošana un tulkojuma saskaņošana ar Valsts valodas centru.

Pasaules Pasta konvencija ietver normas, ko piemēro starptautiskiem pasta pakalpojumiem, kā arī reglaments nosaka detalizētas prasības konvencijā noteikto normu piemērošanai, lai visi UPU dalībvalstu izraudzītie pasta operatori ievērotu vienotus pasta sūtījumu apstrādes principus.

Latvijai kā Pasaules Pasta konvencijas dalībvalstij jāievēro un jāizpilda starptautiski pieņemtajos dokumentos noteiktās prasības un saistības, tādēļ bija nepieciešams apstiprināt reglamentu tā aktuālajā redakcijā, kas turpmāk paliks spēkā uz nenoteiktu laiku. Vienlaikus reglaments neparedz Latvijai jaunas saistības.

Vienlaicīgi ar noteikumu pieņemšanu spēku zaudēs Ministru kabineta noteikumi "Par Pasta konvencijas reglamentu", ar kuriem tika apstiprināts UPU Pasta darbības padomes 2017.gadā pieņemtais Pasta konvencijas reglaments.

Jau ziņots, ka UPU ir svarīgākā organizācija pasaules pasta apmaiņas organizēšanā. Tā ir specializēta Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) aģentūra, kas dibināta 1874.gadā, un ir otra vecākā starptautiskā organizācija pasaulē. Savienībā ir 192 dalībvalstis, un tā pilda padomdevēja, starpnieka un sadarbības partnera funkcijas, kā arī, ja nepieciešams, sniedz tehnisko palīdzību ikvienam tās dalībniekam. Latviju tajā uzņēma 1921.gada 1.oktobrī un atjaunoja 1992.gada 17.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu