SEPLP: Latvijas Radio publiskā vēstule satur nepatiesu informāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFI

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) noraida Latvijas Radio arodbiedrības 9. janvārī izteiktos pārmetumus un uzskata, ka tās izplatītā publiskā vēstule satur nepatiesu informāciju, informēja SEPLP.

Arodbiedrība pārmet SEPLP iespējamu Latvijas Radio saturiskās un redakcionālās daudzveidības un medija identitātes nivelēšanu, kā arī to, ka mediju uzraugam neesot nedz plāna prognozējamam sabiedriskā medija finansējumam, nedz tam, kā varētu realizēties ideja par vienu apvienotā medija ēku.

SEPLP ieskatā tā neesot taisnība, jo finansējums ir prognozējams trim gadiem uz priekšu, savukārt lēmumi par ēkām tiks pieņemti apvienotā uzņēmuma jaunās valdes pirmajā darbības gadā.

Mediju uzraugs, atbildot uz pārmetumiem, norāda, ka, saskaņā ar valdības lēmumu, sabiedrisko mediju finansējums no 2024. līdz 2026.gadam sasniegs apjomu, kas ir līdzvērtīgs 0,12 procentiem no katra gada prognozētā iekšzemes kopprodukta, pretstatā 0,09 procentiem šobrīd. "Līdz ar to SEPLP uzskata, ka ir nodrošināts minimālais nepieciešamais budžeta apjoms, lai virzītos uz priekšu ar vienota sabiedrisko mediju uzņēmuma izveidošanu," uzsver SEPLP priekšsēdētājs Jānis Siksnis.

Paziņojumā medijiem SEPLP uzsver, ka valdība 26.septembra sēdē nolēma turpmāko triju gadu laikā sabiedriskajiem medijiem piešķirt papildu finansējumu - attiecīgi prioritāro pasākumu ietvaros 5,2 miljonus eiro 2024.gadā, 10 miljonus eiro 2025.gadā un 15 miljonus eiro 2026.gadā. Papildus tam, reformas īstenošanai, lai izveidotu vienotu sabiedrisko mediju, rezervēti 8,5 miljoni eiro 2025.gadā un 6,9 miljoni eiro 2026.gadā. Vēl 9,2 miljoni šajā resorā 2024.gadam rezervēti jau pērn.

Savukārt vienotas atalgojuma politikas izstrādei jau top pētījums, norāda mediju uzraugs. Tāpat SEPLP plāno gatavot konsultantu pakalpojuma iepirkumu juridiskajam un grāmatvedības apvienošanas procesam un rīkos valdes konkursu.

Mediju uzrauga ieskatā apvienošana ļautu izstrādāt sabiedriskajam medijam vienotu vidēja termiņa darbības stratēģiju, kas nozīmē centralizētu un plānveidīgu attīstību, vajadzības vērtējot kopsakarībās. Tas ļaus izstrādāt un realizēt vienotu digitālo stratēģiju, kas, piesaistot papildu resursus, ļaus nodrošināt mūsdienu prasībām atbilstošu medija attīstību, efektīvi izmantojot, piemēram, tādu dārgu, bet nepieciešamu resursu kā programmētāji.

Pēc SEPLP domām, apvienošana nodrošinās vienotu iepirkumu kārtību, kā arī būs iespēja realizēt vienotu atalgojumu politiku. Tas ļaus centralizēt administratīvās atbalsta funkcijas, kā arī sabiedriskajam medijam būs vienots budžets un vienots sabiedriskais pasūtījums, kas cita starpā ievērojami samazinās administratīvo slogu, ļaujot vairāk resursu novirzīt sabiedriskā pasūtījuma izpildei.

Tāpat tiks izveidota vienota iekšējās finanšu kontroles sistēma, piesaistīts iekšējais auditors, būs iespējas centralizēti piesaistīt ārpakalpojumus, tādējādi samazinot izmaksas. Būs atvieglotas sadarbības iespējas dažādu satura kopprojektu veidošanā, būs iespēja veidot vienotu un centralizētu IT programmu atbalstu, sākot ar grāmatvedību, lietvedību un beidzot ar satura plānošanas programmām, ļaujot samazināt izmaksas šo pakalpojumu nodrošināšanā.

Pie ieguvumiem SEPLP min arī iespēju veidot vienotus budžeta pieprasījumus. "LTV un Latvijas Radio nekonkurēs pēc naudas pieprasījumiem, un tas ļaus nodrošināt efektīvāku un plānveidīgāku resursu izlietojuma uzraudzību. Rezultātā sabiedrības ieguvums būs efektīvāks un kvalitatīvāks sabiedriskais pasūtījums, vairāk līdzekļu būs iespējams novirzīt tieši satura, it īpaši digitālā satura, veidošanai un jaunu platformu attīstībai," skaidro Siksnis.

Tāpat SEPLP norāda, ka 2024.gada laikā apvienošanās procesa jautājumi tiks detalizēti izstrādāti darba grupās ar sabiedrisko mediju darbinieku un arodbiedrību pārstāvjiem. Trīs darba grupas ir sākušas regulāru darbu 8.janvārī pēc grafika, kas paredz vismaz vienu sēdi mēnesī. Par to ir informēti visi sabiedrisko mediju darbinieki. SEPLP šādas vēstules darbiniekiem par procesa gaitu ir apņēmusies sagatavot un nosūtīt katru mēnesi.

Papildus SEPLP informē, ka tās rīcībā nav vēstulē minētā pētījuma datu par Latvijas Radio darbinieku viedokli par apvienošanu.

Jau ziņots, ka Latvijas Radio arodbiedrības valde atklātā vēstulē aicina politiķus atlikt likumprojektu par sabiedrisko mediju - Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio - apvienošanu.

Sabiedrisko mediju apvienošanas ideja, par kuru politiķi un sabiedriskie mediji debatē jau gadiem, pašlaik Saeimā ir sasniegusi 3.lasījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu