Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju vadītāji uzteic Taivānas spēcīgo demokrātiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji sestdien kopīgā paziņojumā uzsvēra, ka Taivānā sestdien notikušās prezidenta un parlamenta vēlēšanas ir apliecinājums tās stingrās demokrātiskās sistēmas spēkam.

"Apsveicam Taivānu, ka tā kārtējo reizi apliecina savas stingrās demokrātiskās sistēmas spēku, kas kopā ar brīvu tirgus ekonomiku un dinamisku pilsonisko sabiedrību padara to par paraugu Indijas un Klusā okeāna reģionam ir labā spēkam pasaulē," lasāms kopīgajā paziņojumā.

Latvijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols kopā ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem Marko Mihkelsonu un Žīgimantu Paviļoni apliecināja, ka augstu vērtē Taivānas ieguldījumu Ukrainas drošībā un atjaunošanā, kā arī apņēmībā nerimstoša spiediena apstākļos nodrošināt stabilitāti Taivānas šauruma reģionā.

Paziņojumā pausts, ka Baltijas valstu pārvaldības sistēmas ir balstītas kopīgās saistībās pret demokrātiju, tiesiskumu un cilvēktiesībām. Tāpat trīs valstu politiķi uzsvēra, ka valstis ir partneri ar kopīgām politiskām, ekonomikas un starptautiskajām vērtībām.

Jau vēstīts, ka sestdien Taivānā notika prezidenta un parlamenta vēlēšanas.

Prezidenta vēlēšanās uzvarēja pašreizējais viceprezidents Lai Cjinde, kurš pārstāv valdošo Demokrātisko progresīvo partiju (DPP). Pēc uzvaras viņš solīja būt "demokrātijas pusē" un aizsargāt salu pret Ķīnas mēģinājumiem to iebiedēt.

Lai uzvara vēlēšanās nozīmē, ka pirmo reizi Taivānas neatkarības atbalstītāji noturējušies pie varas trīs pilnvaru termiņus pēc kārtas. Pašreizējā Taivānas prezidente Cai Inveņa amatā ir aizvadījusi divus četru gadu termiņus pēc kārtas. Lai uzvara vēlēšanās nozīmē, ka pirmo reizi Taivānas neatkarības atbalstītāji noturējušies pie varas trīs pilnvaru termiņus pēc kārtas. Pašreizējā Taivānas prezidente Cai Inveņa amatā ir aizvadījusi divus četru gadu termiņus pēc kārtas.

Neskatoties uz panākumiem prezidenta vēlēšanās, Lai pārstāvētā DPP ir zaudējusi vairākumu parlamentā, kura 113 deputātus arī ievēlēja sestdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu