Gudrāk par viedierīcēm! Prasmju ceļvedis nākotnes darba tirgum

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Mainība, spēja ātri pielāgoties un augstas digitālās prasmes ir nākotnes darba tirgus atslēgas vārdi, kas jāiegaumē ikvienam. Līdz 2025. gadam 50% darbinieku pasaulē būs nepieciešama pārkvalifikācija, ko diktē digitālā revolūcija. Vēl pēc pieciem gadiem mainīsies vairāk nekā divas trešdaļas šā brīža darba tirgū svarīgo prasmju, bet tehnoloģiju kompetence būs tā, kas veidos pat trešdaļu no svarīgākajām prasmēm vairumā profesiju, liecina Pasaules ekonomikas foruma organizācijas dati.

Kā gūt panākumus mainīgajā darba pasaulē? Kā veidot jēgpilnu karjeru un apgūt prasmes, kas nepieciešamas 21. gadsimta darbiniekam?

Soli priekšā viedierīcēm

Meklējot atbildes, globālais vadības konsultāciju uzņēmums McKinsey 18 000 cilvēku aptaujā 15 valstīs apkopojis 56 universālu pamatprasmju kopumu visām nozarēm, kas balstās uz šādiem kritērijiem:

  • Darbiniekam jāspēj radīt pievienotā vērtība, kas ir pārāka par to, ko veic automatizētās sistēmas un viedās ierīces;
  • Spēja darboties digitālā vidē;
  • Spēja nepārtraukti pielāgoties jauniem izaicinājumiem, darba veidiem un jaunām profesijām.

“Pēdējo gadu globālās krīzes, kā Covid pandēmija, kari, finansiālie satricinājumi, iezīmē jaunu tendenci darba tirgū – ja cilvēks vēlas labi apmaksātu darbu, ļoti svarīgi ir apgūt plānošanas jeb projekta vadības prasmes, kā arī jābūt apveltītam ar ticību saviem spēkiem un spēju tikt galā ar negaidītām situācijām. To mūsdienās augsti novērtēs ikviens darba devējs,” uzsver Irina Bausova, Latvijas Universitātes Vadības un uzņēmējdarbības mācību centra direktore.

Vienlaikus  Bausova aicina ikvienu, kurš domā par veiksmīgu karjeru, attīstīt pozitīvu attieksmi pret dzīvi kopumā. Šī prasme krīžu un nenoteiktības apstākļos ir kritiski svarīga ikvienā profesijā. “Ja vēlaties kļūt par vidēja līmeņa vadītāju, pozitīvs skatījums uz dzīvi ir absolūti svarīgs, tāpat kā spēja atpazīt savu stresu un to vadīt, kā arī spēja atjaunot savas enerģijas rezerves." 

Vērtīgs darbinieks ir cilvēks, kas spēj sabalansēt darbu un atpūtu, kā arī regulēt spēcīgas emocijas.

Svarīga analītiskā domāšana un inovācijas

Vērtējot prasmju attīstības scenārijus nākamajiem gadiem, Pasaules ekonomikas forums arī uzsver, ka vadošo vietu ieņems analītiskā domāšana un inovācijas, aktīva mācīšanās, kritiskā domāšana, sarežģītu problēmu risināšanas spējas un pašpārvaldes prasmes, piemēram, stresa tolerance un elastība. Tāpat vairāk nekā 80% darba devēju iesaistīsies digitalizētos darba procesos, tostarp ievērojami paplašināsies attālinātā darba iespējas. Tādēļ īpaša loma ir digitālo prasmju apguvei, kā lielo datu analītika, kiberdrošība un informācijas tehnoloģijas.

Interesanti, ka, attīstoties mākslīgajam intelektam, mainās arī TOP nākotnes prasmju saraksts. Piemēram, sarunu prasme cilvēku vadībā ieņēma augstu vietu 2015. gada darba tirgus prasmju apkopojumā. Taču šo prasmju nozīme 2020. gadā sāka samazināties, bet 2025. gada sarakstā neparādās vispār.

Tā kā uzņēmumi un vadītāji arvien vairāk izmanto lielos datus un pieņem lēmumus, pamatojoties uz datu analīzi, paredzams, ka daļēji cilvēciskās prasmes aizstās mākslīgais intelekts, kas sniegs atbalstu cilvēkiem lēmumu pieņemšanā.

Kādas prasmes pieprasītas Latvijā?

Lai konkurētu darba tirgū ārvalstīs vai pašu mājās, svarīgākais jau šodien ir prasmju nepārtraukta pilnveidošana un mācīšanās mūža garumā. Kaut gan pēdējie gadi pasaulē un arī Latvijā nav bijuši viegli, labā ziņa – iedzīvotāju interese par tālākizglītību un prasmju pilnveidi pastāvīgi pieaug.

Piemēram, populārākās tālākizglītības programmas un kursi Latvijas Universitātes Vadības un uzņēmējdarbības mācību centrā (VUMC) šobrīd cieši saistīti ar globālajām tendencēm – īpaši pieprasīta ir datu analītika digitālā vidē, investīciju prasmju apguve, kā arī globālās tirdzniecības zināšanu pilnveide.

Piemēram, TOP kursu vidū ir Biznesa analītika ar Power BI – kurss, kas palīdz pilnveidot datu apstrādes prasmes, izmantojot jaudīgus datu apstrādes rīkus.

Mūsdienās gandrīz jebkurā profesijā un uzņēmējdarbības nozarē būtiska nozīme ir datiem - finanšu, pārdošanas, klientu, darbinieku un citiem, un prasme tos apstrādāt ir uzņēmuma konkurētspējas pamatā, atgādina Bausova.

Cits ļoti populārs kurss ir Etsy.com digitālās platformas apgūšana pārdošanai internetā, ko Latvijā izmanto jau daudz ražotāju un uzņēmēju pārdošanai ārzemēs. Platforma sniedz iespēju apgūt jauna produkta palaišanu tirgū, izveidojot savu veikalu rokdarbu pirkšanai un pārdošanai. Populārajā platformā jau apvienojušies daudzi miljoni mazo biznesa īpašnieku visā pasaulē.

Vēl viens kurss, kas raisa īpašu interesi, ir akciju tirgus investīciju analīze personīgo ieguldījumu izvērtēšanai. Kurss ir kā atbilde pasaules karstajai tendencei apgūt zināšanas, kā investēt un mērķtiecīgi ieguldīt personīgos līdzekļus peļņas gūšanai akciju tirgos.

Vairāk izglītojas sievietes

Reaģējot uz profesionālo iemaņu dažādību un pieprasījumu darba tirgū, LU VUMC šobrīd izveidotas jau vairāk nekā 160 profesionālās pilnveides programmas. VUMC apkopotā statistika rāda, ka lielākā interese par profesionālo pilnveidi Latvijā ir sievietēm: 72,5% VUMC apmācāmo ir sievietes, visbiežāk vecumā no 25-44 gadiem. Savukārt tālākizglītības kursus biežāk izvēlas uzņēmumu darbinieki (45% no apmācāmo skaita), kā arī aktīvi jaunas prasmes apgūst pašnodarbinātas personas, kas veido 11,63% no kopējā apmācāmo skaita. Pamatā prasmes pilnveidot vēlas aktīvi karjeras cilvēki, kas apzinās izaugsmes nepieciešamību. Teju trešdaļa apmācāmo LU VUMC ir dažāda līmeņa vadītāji.

Svarīgākās prasmes karjeras veidošanai

  • Kognitīvās prasmes, kas ietver kritisko domāšanu, komunikācijas māku, mentālo elastību jeb spēju pielāgoties dažādām situācijām, kā arī spēju precīzi, atbildīgi plānot darbu un nemitīgi pilnveidot zināšanas un prasmes.
  • Digitālās prasmes - ne tikai spēja digitāli gudri veikt tiešos pienākumus, bet arī plašākas padziļinātas zināšanas programmēšanā, datu un statistikas analīzē, izpratnē par algoritmiem u.c.
  • Starppersonu prasmes – tā ir spēja efektīvi strādāt komandā, veidot attiecības, orientēties uz mērķi un to sasniegt, mobilizēt resursus sarežģītās situācijās u.c.

Pašvadības prasmes - gatavība pašizglītoties, pieņemt izaicinājumus un inovācijas darba procesā, sasniegt mērķi u.c.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu