Polijas parlaments izmeklēs, vai iepriekšējā valdība izmantojusi "Pegasus" oponentu izspiegošanai

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Polijas parlaments nolēmis izmeklēt apgalvojumus, ka iepriekšējā valdība izmantojusi Izraēlas uzņēmuma "NSO Group" spiegprogrammatūru "Pegasus", lai izspiegotu politiskos oponentus.

Parlaments trešdien nolēma izveidot izmeklēšanas komiteju, lai izvērtētu "Pegasus" izmantošanu iepriekšējās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) valdības, policijas un slepeno dienestu darbā.

Polijas parlamenta vēlēšanās 2023.gada 15.oktobrī vairākumu ieguva līdzšinējā opozīcija Donalda Tuska vadībā. PiS, kas bija pie varas kopš 2015.gada, šajās vēlēšanās zaudēja vairākumu parlamentā.

PiS valdība 2021.gada nogalē tika apsūdzēta opozīcijas politiķu un pret administrāciju kritiski noskaņoto tiesnešu izspiegošanā.

Kanādas kiberdrošības organizācija "Citizen Lab" apgalvoja, ka Polijā spiegprogrammatūra "Pegasus" izmantota prominentu opozīcijas locekļu izspiegošanai, tai skaitā pret opozīcijā esošās "Pilsoniskās platformas" politiķi Kšištofu Brejzu, kurš pašreiz ir Eiropas Parlamenta (EP) loceklis, bet iepriekš koordinēja partijas "Pilsoniskā platforma" 2019.gada vēlēšanu kampaņu. Polijas mediji šo skandālu jau nodēvēja "poļu Votergeitu".

"Pegasus" pēc instalēšanas mobilajā tālrunī nodrošina piekļuvi lietotāja ziņojumapmaiņai un datiem, kā arī ļauj aktivizēt ierīci no attāluma, lai ierakstītu skaņu un attēlus.

PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis 2022.gadā atzina, ka valsts ir iegādājusies "Pegasus", bet noliedza tās izmantošanu valdības oponentu izspiegošanā.

Parlamenta izmeklēšanas komiteja izmeklēs "Pegasus" izmantošanas mērķus un likumību, kā arī mēģinās noskaidrot, kā Polija to un citas līdzīgas sistēmas iegādājās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu