Vācijā marihuānas legalizāciju apdraud sociāldemokrātu iekšējās ķildas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Vācijas koalīcijas valdības solījumu līdz 1.aprīlim legalizēt marihuānas lietošanu izklaides nolūkos apdraud iekšēja pretestība valdošajā Sociāldemokrātu partijā (SPD).

Vairāki sociāldemokrāti paziņojuši, ka pašlaik par likumu nebalsos, faktiski to apturot, un iekšējās domstarpības partijā par šo jautājumu kļūst arvien asākas.

SPD frakcijas līdere Katja Masta gan apgalvo, ka likums par marihuānu tiks pieņemts Bundestāgā tuvākajā laikā. "Mēs pie tā paliekam," sarunā ar ziņu aģentūru DPA trešdien uzsvēra politiķe.

Tomēr partijas pārstāvis kriminālpolitikas jautājumos Sebastians Fīdlers tikai dažas stundas vēlāk šos apgalvojumus atspēkoja. "Protams, notiek sarunas par marihuānas likumu. Es joprojām ceru, ka tās novedīs pie atziņas, ka šo likumu nekādā gadījumā nedrīkst pieņemt," laikrakstam "Rheinische Post" izteicās politiķis, piebilstot, ka viņš nav vienīgais, kas iebilst pret šo likumu.

"Es zinu daudzus kolēģus savā frakcijā, kuri piekrīt šim viedoklim," viņš paziņoja.

Vācijas veselības ministrs Karls Lauterbahs atbalsta marihuānas legalizāciju, apgalvojot, kas tas būs pagrieziena punkts Vācijas marihuānas politikā, kura līdz šim bijusi neveiksmīga.

Valdības iniciētais likumprojekts paredz svītrot marihuānu no aizliegto vielu saraksta Narkotiku likumā.

Likumprojektā teikts, ka personām, kas vecākas par 18 gadiem, būs atļauts glabāt līdz 25 gramiem marihuānas un audzēt ne vairāk kā trīs kaņepju stādus personīgai lietošanai. Marihuāna būs pieejamas ar īpašu apvienību starpniecību, tā sauktajos kaņepju klubos, tomēr saskaņā ar likumprojektu šajos klubos vai 250 metru rādiusā ap tiem "zālīti" nedrīkstēs lietot.

Taču tagad atklātībā nonācis Federālā kriminālpolicijas biroja decembra iekšējais ziņojums, kurā teikts, ka "federālo zemju tiesībsargāsānas un regulējošajām iestādēm radīsies papildu uzdevumi un izdevumi" un var pieaugt satiksmes drošības problēmas.

Ziņojumu pieprasīja Tieslietu ministru konference, kuru pašlaik vada Lejassaksijas tieslietu ministre Katrīna Vālmane, kas ir izteikusies pret legalizāciju. Viņasprāt, nedrīkst pozicionēt marihuānu kā nekaitīgu vielu tikai tāpēc, ka tās glabāšana noteiktos daudzumos, visticamāk, nebūs sodām.

Arī Vācijas Iekšlietu ministrija, lai gan oficiāli nav noskaņota pret likumprojektu, apšaubījusi jauno likumu, norādot, ka pret to "ir klasiski drošības argumenti", ziņo laikraksts "Süddeutsche Zeitung".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu