Latvijas numura zīmes pērn izsniegtas 31 transportlīdzeklim no Krievijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas numurzīme.
Krievijas numurzīme. Foto: Ireshetnikov54/"Shutterstock"

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā pagājušajā gadā pārreģistrēts 31 transportlīdzeklis, kas iepriekš bija reģistrēts Krievijā, pavēstīja CSDD pārstāvji.

Tostarp no 2023.gada novembra vidus, kad spējā stājās grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, līdz 2023.gada 31.decembrim Latvijā pārreģistrēts 21 transportlīdzeklis.

Savukārt no 2024.gada 1.janvāra līdz 16.janvārim pārreģistrēti vēl četri transportlīdzekļi.

CSDD apkopotie dati liecina, ka starp pārreģistrētajām automašīnām ir gan "Mercedes-Benz", gan "Audi", "Jaguar", "Volkswagen", "KIA" un citu marku automašīnas.

Tāpat direkcijā atzīmēja, ka interese par Krievijā reģistrētu transportlīdzekļu pārreģistrāciju pēdējo mēnešu laikā ir palielinājusies, taču reģistrāciju darbību skaits ir niecīgs.

Tostarp CSDD pārstāvji skaidroja, lai Krievijā reģistrētu transportlīdzekli varētu pārreģistrēt Latvijā, tam ir jāatbilst vairākiem kritērijiem.

"Pirmkārt, transportlīdzeklim ir jābūt atbilstības sertifikātam par atbilstību Eiropas Savienības (ES) prasībām. Piemēram, Krievijas tirgum paredzētie transportlīdzekļi nereti tiek aprīkoti ar motoriem, kuru emisijas klase ir zemāka, nekā nosaka ES prasības. Šādu transportlīdzekļu reģistrācija Latvijā nebūs iespējama," uzsvēra CSDD pārstāvji.

Tāpat, pēc CSDD skaidrotā, personām, kuras vēlas reģistrēt transportlīdzekli Latvijā, jābūt atbilstoši sakārtotai uzturēšanās un muitas dokumentācijai, kas daudzos gadījumos nav iespējams.

LETA jau ziņoja, 2023.gada novembra sākumā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Grozījumi likumā stājās spēkā 2023.gada 15.novembrī.

Likums nosaka, ka Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu īpašniekam būs jāreģistrē transportlīdzeklis vai jāizved tas no Latvijas ne vēlāk kā līdz 2024.gada 14.februārim. Vienlaikus Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē Latvijā ir pieļaujama, ja persona Latvijas teritoriju šķērsos tranzītā, taču Krievijā reģistrētais transportlīdzeklis var šķērsot Latvijas teritoriju tranzītā tikai vienu reizi.

Gadījumā, ja transportlīdzeklis netiks reģistrēts Latvijā vai tas neizbrauks no Latvijas un ja tiks konstatēta tā neatļauta izmantošana ceļu satiksmē, transportlīdzekli konfiscēs. Plānots, ka konfiscētos transportlīdzekļus nodos Ukrainai, tādējādi sniedzot atbalstu Ukrainai cīņā ar agresorvalsti.

CSDD ir valsts akciju sabiedrība. Direkcija reģistrē transporta līdzekļus Latvijā, izsniedz vadītāju apliecības, veic automašīnu tehnisko apskati un sniedz citus pakalpojumus. Direkcijas kapitāldaļu turētājs ir Satiksmes ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu