Svētdien Rēzeknē atzīmēs Latgales atbrīvošanas cīņu 104. gadadienu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zemessardzes 3. Latgales brigādes arhīvs

Godinot Latgales atbrīvošanas cīņu 104. gadadienu un Rēzeknes atbrīvošanu no lieliniekiem, Zemessardzes 3. Latgales brigāde sadarbībā ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldību rīkos atceres pasākumus.

21. janvārī pulksten 11.20 Miera ielas kapos pie obeliska Brīvības cīņās kritušo karavīru piemiņai notiks piemiņas brīdis un ziedu nolikšana. Savukārt pulksten 12.00 Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē notiks Svētā Mise – aizlūgums par kritušajiem karavīriem, pēc kura pulksten 13.15 pie pieminekļa “Vienoti Latvijai!” notiks ziedu nolikšana un atceres dienas pasākuma uzrunas. Muzikālo noformējumu nodrošinās pūšamo instrumentu orķestris “Rēzekne”.

1919. gada decembrī, noslēdzoties Rietumkrievijas Brīvprātīgo armijas padzīšanai no Latvijas teritorijas, bija atlicis noslēdzošais Latvijas Neatkarības kara posms – Latgales atbrīvošana. 1919. gada jūlijā izveidotā Latvijas armija šo uzdevumu veica kopā ar Polijas bruņotajiem spēkiem, smagās kaujās atbrīvojot Latgali no lielinieku kontroles.

Latgales atbrīvošana sākās 1920. gada 3. janvārī ar uzbrukumu Daugavpilij, kurā piedalījās arī Polijas armijas vienības. Tika atgūta Daugavpils un, turpinot virzību uz priekšu, panākta Sarkanās armijas atkāpšanās Rēzeknes virzienā. Kaujā, kas sākās 21. janvāra rītā, Rēzekne tika atbrīvota, bet 26. janvārī lielinieki tika padzīti no Ludzas, un līdz 31. janvārim Latvijas teritorija bija pilnībā atbrīvota no ienaidnieka spēkiem.

Daugavpils, Krāslavas, Preiļu, Rušenicas, Viļānu, Rēzeknes, Ludzas un citu apdzīvoto vietu atbrīvošana iezīmē Latvijas armijas uzvaru ceļu, kas noslēdzās 1920. gada 11. augustā ar Latvijas-Padomju Krievijas miera līgumu. Līdz ar Miera līguma parakstīšanu noslēdzās Latvijas Neatkarības karš.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu