Par neatbilstošām valsts valodas zināšanām sodītas vairākas bērnudārzu auklītes (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērnudārzs. Ilustratīvs foto.
Bērnudārzs. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Par neatbilstošām valsts valodas zināšanām šajā mācību gadā sankcijas vērstas pret septiņām bērnudārzu auklītēm, no kurām sešas bijušas no Rīgas, skaidroja Valsts valodas centrs (VVC).

Neatbilstošas latviešu valodas zināšanas konstatētas arī septiņiem bērnu pieskatītājiem.

2023./2024.mācību gada pirmajā semestrī VVC pārbaudījis latviešu valodas zināšanas kopumā 66 bērnudārzu auklītēm un 12 bērnu pieskatītājiem.

Bērnudārzu skolotāju palīgiem jeb auklītēm un bērnu pieskatītājiem nepieciešamās valsts valodas zināšanas noteiktas Ministru kabineta noteikumos. Atbilstoši tiem bērnudārzu auklītēm ir nepieciešams pārzināt latviešu valodu C1 līmenī, bet bērnu pieskatītājiem - B2 līmenī.

VVC skaidro, ka nepastāv izņēmumi par saukšanu pie atbildības par valsts valodas nelietošanu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo un amata pienākumu veikšanai.

TVNET jau vēstīja, ka, atbilstoši valdības rīcības plānam, algotiem bērnu pieskatītājiem un skolotāju palīgiem varētu tikt noteikts ierobežojums strādāt izglītības iestādē, ja VVC būs konstatējis neatbilstošas valsts valodas zināšanas profesionālo un amata pienākumu veikšanai.

Attiecīgos ierobežojumus plānots ieviest līdz 2026.gada 31.augustam.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) iepriekš vairākkārt uzsvērusi, ka pašvaldību izglītības pārvaldēm kopā ar skolu direktoriem jānodrošina skolotāji, kas runā latviski ne tikai "uz papīra".

Viņa uzsvēra, ka pašvaldībām šobrīd vajadzētu pašām apzināties situāciju un izmantot sniegtos atbalsta pasākumus, nevis gaidīt pārbaudi, lai pēc tam meklētu risinājumus. Atbilstoši ministres sacītajam, pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā ir arī drošības jautājums, tāpēc atpakaļceļa vairs neesot.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu