Somijas prezidents Nīniste par lielajām NATO mācībām: Es izvairītos no kara drāmām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Somijas prezidents Sauli Nīniste piedalās Igaunijas, Somijas un Islandes prezidentu grāmatu dāvināšanas Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam ceremonijā.
Somijas prezidents Sauli Nīniste piedalās Igaunijas, Somijas un Islandes prezidentu grāmatu dāvināšanas Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam ceremonijā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Somijas prezidents Sauli Nīniste centies kliedēt bažas par kara draudiem. Sestdien Tamperē, apmeklējot konferenci un komentējot aktuālos jautājumus, Nīniste sacīja, ka pašreizējā gaisotnē ir viegli uztvert jebko kā kara draudus, pat ja tas tā nav. Par karu un militārajām mācībām tiek sacelta liela ažiotāža, taču līdzīgas mācības ir bijušas arī agrāk. Pēc viņa domām, “ne viss mainīsies vienā mirklī”.

Sauli Nīniste sacīja, ka ir svarīgi, lai NATO un Somija trenētos un apbruņotos. Somija līdz šim nav bijusi iesaistīta NATO operācijās, kurās būtu nepārprotami mēģināts ieviest 5. pantu. Pēc Somijas prezdeinta teiktā, viņš jau pāris desmitgades ir vērsis uzmanību uz to, ka Eiropas valstis ir atstājušas novārtā savu atbildību par savu aizsardzību.

Zviedrijas raidorganizācija SVT piektdien, 19. janvārī, ziņoja, ka NATO lielākajās militārajās mācībās pēdējo desmitgažu laikā, kas sāksies jau nākamnedēļ, Somijā piedalīsies tūkstošiem amerikāņu karavīru.

Saskaņā ar SVT informāciju vienā no mācību scenārijiem Krievija uzbruks Somijai, un NATO aktivizēs 5. pantu par kolektīvo aizsardzību. Saskaņā ar šo scenāriju tūkstošiem amerikāņu karavīru no Norvēģijas caur Zviedriju dosies uz Somiju.

“Vissvarīgākā miera veidošanas daļa ir padarīt sevi tik stipru, lai neviens nevēlētos šo mieru graut,”

sacīja Somijas prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu