Turcijas ārlietu ministrs ticies ar "Hamās" pārstāvi

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans
Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans Foto: ADEM ALTAN/AFP

Palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" politbiroja priekšsēdētājs Ismails Hanija, kas pastāvīgi uzturas Katarā, sestdien, 20. janvārī, tikās ar Turcijas ārlietu ministru Hakanu Fidanu, vēsta avoti.

Galvenā sarunu tēma bijusi "Hamās" gūstā joprojām esošo ķīlnieku atbrīvošana, kā arī vienošanās par pamieru Gazas joslā, "cik ātri vien iespējams".

7.oktobrī "Hamās" sarīkotajā slaktiņā Izraēlā teroristi noslepkavoja aptuveni 1140 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba aptuveni 250 ķīlniekus, kas tika aizvesti uz Gazas joslu.

Avoti stāsta, ka tikusi pārrunāta arī "humānās palīdzības" piegāžu palielināšana Gazas joslā esošajiem palestīniešiem un tā dēvētais divu valstu risinājums, kas varētu kļūt par pamatu "pastāvīgam mieram".

Pēdējais oficiālais kontakts starp Haniju un Fidanu bija 16.oktobrī notikusī telefonsaruna.

Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju Gazas joslā.

Teroristu kontrolētās Gazas joslas varasiestādes apgalvo, ka karadarbības rezultātā Gazas joslā esot nogalināti vismaz 25 000 cilvēku, taču šie skaitļi, domājams, ir stipri pārspīlēti, ņemot vērā to dezinformāciju, ko līdz šim izplatījis "Hamās". Turklāt liela daļa no nogalinātajiem ir islāmistu grupējumu kaujinieki.

Jānorāda arī uz apstākli, ka ne visi bojāgājušie palestīnieši ir Izraēlas uguns upuri. Daudzus nogalina mērķi nesasniegušās raķetes, kuras teroristi raida uz Izraēlu. Saņemtas arī ziņas par gadījumiem, kad kaujinieki atklāj uguni uz civilpersonām, kas nevēlas pakļauties teroristu prasībām un pildīt dzīvā vairoga lomu.

Saskaņā ar Izraēlas sniegtajām ziņām teroristu gūstā Gazas joslā joprojām atrodas 132 ķīlnieki, lai gan vismaz 27 no viņiem saskaņā ar aģentūras AFP aplēsēm varētu būt nogalināti.

Pirms 7.oktobra slaktiņa daudzi "Hamās" vadoņi bāzējās Stambulā, taču pēc tam, kad daži no tiem tika nofilmēti, paužot sajūsmu par teroristu pastrādātajām slepkavībām, Turcija pieprasīja "Hamās" funkcionāriem valsti atstāt.

Taču Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans starp musulmaņu valstu līderiem joprojām ir viens no asākajiem Izraēlas īstenotās militārās operācijas kritiķiem Gazas joslā.

Erdogans pielīdzinājis Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu nacistiskās Vācijas vadonim Ādolfam Hitleram, kā arī apsūdzējis ASV palestīniešu "genocīda" atbalstīšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu