Zelta vērti iemesli, kāpēc “sausais mēnesis” tev liks justies labāk! (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

"Sausais janvāris", "sausais gada sākums", "atturēšanās mēnesis", "detokss no alkohola" - ir dažādi apzīmējumi kā mēs dēvējam laiku, kad nolemjam strikti atturēties no alkohola lietošanas. Kāpēc cilvēki to izlemj darīt un kāds ir ieguvums? 

Statistikas vietā:

Pēdējo piecu gadu laikā novērojama satraucoša tendence – būtiski samazinās to cilvēku skaits, kuri ikdienā ierobežo alkohola patēriņu. Ja 2019. gadā alkohola patēriņu pieskatīja un ierobežoja teju puse iedzīvotāju – 48 %, tad šobrīd tie ir vien 40 % cilvēku, kas nozīmē, ka par 8 % pieaudzis to cilvēku skaits, kuri regulāri pārsniedz pieļaujamās alkohola devas, liecina "Mana aptieka & Apotheka" astotā ikgadējā Veselības indeksa pētījuma dati.

Skaitļi liek aizdomāties un, ja zinām, ka alkohola lietošana ir kaitīga mūsu veselībai, ir vērts aizdomāties par šo izaicinājumu - mēnesi bez alkohola!

Kāda ir veiksmes atslēga, lai spētu sevi motivēt nelietot alkoholu veselu mēnesi? Kā skaidro “Apotheka” sertificētā farmaceite Laila Zālīte, pirmkārt, svarīgi ir pašam sev definēt un arī izprast motivāciju, kāpēc tu apņemies ievērot šo "sauso mēnesi" jeb atturēties no alkohola. "Zinot savu motivāciju, tu vairāk pievērsīsi uzmanību trigeriem vai brīžiem, kad vēlēsies lietot alkoholu. Apzinoties savu personīgo iemeslu, kāpēc tu atturies, tu vieglāk spēsi pateikt "nē" un ievērot šo laiku bez alkohola," iesaka farmaceite Laila Zālīte.

Foto: Shutterstock

Iemesli, kas varētu motivēt un pamudināt atturēties no alkohola:

Veselīgs miegs un vairāk enerģijas

Sabiedrībā valda mīts, ka pret bezmiegu var palīdzēt "cīnīties" ikvakara vīna glāze, taču tā patiesībā vairāk ir atruna. "Jā, iespējams, cilvēks iemieg ātrāk, taču alkohola lietošana viennozīmīgi negatīvi ietekmē miega kvalitāti. Lietojot alkoholu, mēs nespējam piedzīvot dziļo miega fāzi, kas tik ļoti nepieciešama, lai atbrīvotos no ikdienas stresa, ļautu ķermenim naktī atjaunoties un nākamajā rītā justos enerģijas pilni," uzsver farmaceite Zālīte. Atturoties no alkohola kaut mēnesi, drīz vien sajutīsi kā uzlabojas tava miega kvalitāte. No rītiem jūtīsies daudz enerģiskāks un arī labā garastāvoklī! 

Veselāka āda 

Alkohola lietošana lielākajai daļai cilvēku parasti izraisa atūdeņošanos, tā padarot sausu arī mūsu ādu. Alkohols ir diurētiķis, kas nozīmē, ka tas var likt biežāk apmeklēt tualeti, līdz ar to tā lietošana pakļauj ķermeni lielākam dehidrācijas riskam. Tā kā ķermenim trūkst ūdens, tas cenšas uzņemto šķidrumu noglabāt ķermeņa rezervēs - tavi audi piepampst, un no tā cieš āriene. Ūdens trūkums organismā padara ādu sausu, apsārtušu, un tā ātri iekaist.  "Atteikšanās no alkohola un ūdens patēriņa palielināšana būs ieguvums ķermeņa hidratācijas stāvoklim, un tas ļaus ādai justies veselīgākai un izskatīties mirdzošākai!" uzsver farmaceite.

Svara zaudēšana

Viens alkoholiskais dzēriens parasti satur 150 līdz 200 kalorijas. Turklāt, kad mēs to lietojam daudz, mēs neapzināti mēdzam ēst vairāk. "Alkohola lietošanas ierobežošana, visticamāk, palīdzēs samazināt arī pārēšanās gadījumus un liekā svara veidošanos," komentē farmaceite. Alkohols satur arī daudz tukšo kaloriju un cukura, tāpēc bieža kokteiļu, vīnu, saldinātu dzirkstošo dzērienu lietošana var palielināt iespēju, ka pieņemsies svarā, to pat nepamanot. Un kas vēl? Jā, arī celulīts mīl cukuru!

Imūnsistēma kļūs stiprāka

Alkohola lietošana nomāc imūnsistēmu, kas var padarīt jūs neaizsargātus pret patogēniem, kas var izraisīt saaukstēšanos vai gripu. Regulāra alkohola lietošana var izraisīt arī dažādas iekaisuma situācijas ķermenī. "Tas nozīmē, ka pārtraucot lietot alkoholu, jums būs vieglāk cīnīties ar sezonālajām saslimstībām," domā farmaceite.

Mazāk stresa

Nākamajā dienā pēc alkohola lietošanas tu vari izjust ne tikai fizisku nogurumu, bet arī satraukumu, stresu, kas saistīts ar paģirām. Ja mēnesi atturēsies no alkohola, tev nebūs paģiru un līdz ar to arī nemiera, kas nozīmēs mierīgāk izgulētas naktis un mazāk stresa pilnu rītu.

Mazāk galvassāpes

Vēl viens "sausā mēneša" ieguvums? Mazāk galvassāpju, ko parasti izraisa dehidratācija, kas notiek, kad lietojam pārāk daudz alkohola. Galvassāpes ir arī klasisks paģiru simptoms, par kuru vairāk nebūs jāuztraucas.

Samazināsies holesterīna līmenis

Pārmērīgs daudzums alkohola spēj būtiski paaugstināt holesterīna līmeni. Tas negatīvi iedarbojas uz asinsspiedienu, tādā veidā veicinot sirds un asinsvadu saslimšanas. Jāapzinās, ka regulāras asinsspiediena svārstības nodara būtisku kaitējumu sirds un asinsvadu veselībai. Samazinot alkohola patēriņu vai atsakoties no tā, ar laiku samazināsies holesterīna līmenis asinīs un normalizēsies asinsspiediens.

Aknu veselība

Alkohols "atņem" A vitamīnu – antioksidantu aknām, kurš nepieciešams, lai šūnas atjaunotos un nomainītos. Tāpat alkohols ķermenī neitralizē citus vitamīnus, kuri nepieciešami, lai tu justos labi. Pārtraucot lietot alkoholu, var uzlaboties tava fiziskā un psihiskā veselība un pašsajūta.

Seksuālā dzīve 

Pārlieku liels daudzums alkohola neļauj vīrietim sasniegt un uzturēt erekciju, mazina mitrumu sievietes makstī un nomāc abu dzimumu libido. Testosterona līmenis var nokristies līdz minimumam. "Jo biežāk lieto alkoholu, jo lielāka iespējamība, ka tava seksuālā funkcija tiks traucēta," uzsver farmaceite. "Tāpēc atteikšanās no alkohola lietošanas var likt uzlaboties arī jūsu seksuālajai dzīvei."

Ietaupīta nauda!

Kad pārstāsi veikalos doties uz alkohola nodaļu, mēneša beigās manāmi sajutīsi, ka esi ietaupījis naudu. Alkohols nav lēts, tāpēc tev ir iespēja iekrāt, lai varētu nopirktu kādu sen kārotu lietu. Un arī tas var būt kā stimuls "sausajam mēnesim".

Foto: Shutterstock

Vēl daži ieteikumi, ja vēlies izturēt mēnesi bez alkohola:

  • Iepazīsti bezalkoholisko dzērienu klāstu un bezalkoholisko kokteiļu receptes;
  • Izvairies no kārdinājuma. Ja esi uzaicināts uz ballīti, ņemi līdzi savus bezalkoholiskos dzērienus;
  • Izveido atbalsta grupiņu. Paziņo draugiem un ģimenes locekļiem par saviem nodomiem;
  • Nepadodies! Ja paslīd kāja, nejūties vainīgs. Vienkārši sāc no jauna nākamajā dienā!

"Pat ja tomēr neizslēdz alkoholu no savas ikdienas pavisam, šis laiks, kad būsi izmēģinājis mēnesi atturēties, noteikti tev liks veselību un izskatu salīdzināt ar laiku, kad lietoji alkoholu regulāri. Tev noteikti radīsies secinājumi un, iespējams, jauni lēmumi," mudina farmaceite. 

Lai mērķis kalpo par ieradumu!

Raksts tapis sadarbībā ar «Apotheka».

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu