Zelenskis: Trampa retorika par Krievijas iebrukumu ir ļoti bīstama (12)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izteicies, ka esot nobažījies par Donalda Trampa iespējamo atgriešanos Baltajā namā. Trampa izteikumus, ka viņš 24 stundu laikā spētu apturēt Krievijas uzsākto karu ar Ukrainu, Zelenskis vērtē kā "ļoti bīstamus", ziņo aģentūra AP.

Intervijā Apvienotās Karalistes kanālam "4 News" Zelenskis aicināja ASV eksprezidentu, kurš kandidē šogad gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, apmeklēt Kijivu, taču tikai tad, ja Tramps izpildīs savu solījumu.

"Donald Tramp, es aicinu jūs uz Ukrainu, uz Kijivu. Ja jūs spējat apturēt karu 24 stundu laikā, es domāju, ka ar to pietiek, lai ierastos," sacīja Zelenskis. 

Zelenskis pauda bažas, ka Tramps ar to varētu būt domājis vienpusēju ASV rīcību, neņemot vērā Ukrainas perspektīvu vai izdarot spiedienu, lai Ukraina pieņemtu neizdevīgus nosacījumus.

"[Tramps] pieņems pats savus lēmumus... Es pat nerunāju, ka [klausīsies] Krievijā, bet ka pieņems to bez abām pusēm, bez mums," savas raizes pauda Zelenskis. "Ja viņš ko tādu saka publiski, tas ir mazliet biedējoši. Esmu [šajā karā] redzējis daudz, daudzus upurus, bet šī lieta mani tiešām uztrauc."

"Jo pat tad, ja viņa ideja [par to, kā izbeigt karu] – kuru neviens vēl nav dzirdējis – nebūs mums derīga, nebūs derīga mūsu tautai, viņš darīs visu, lai to vienalga īstenotu. Tas mani satrauc."

Tramps vairākkārt ir uzstājis, ka atrodoties labā pozīcijā, lai panāktu gandrīz divus gadus plosošā kara izbeigšanu, jo viņam esot labas attiecības gan ar Krievijas, gan ar Ukrainas līderiem.

Savas politiskās karjeras laikā viņš bieži ir slavējis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, tostarp pēc Maskavas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī. Dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, Tramps Putinu raksturoja kā "gudru" politisko spēlētāju un pauda apbrīnu par to, cik ātri Krievija pārņēma milzīgu, "lielisku zemes gabalu" uz viņaprāt salīdzinoši nelielu sankciju fona.

ASV Pārstāvju palāta apsūdzēja Trampu spiediena izdarīšanā uz Zelenski turpināt politiski motivētu izmeklēšanu, kas varētu kaitēt Džo Baidena izredzēm uzvarēt 2020. gada prezidenta vēlēšanās, vienlaikus aizturot 400 miljonu dolāru militāro palīdzību. Tomēr Senāts attaisnoja Trampu impīčmentā izvirzītajās apsūdzībās.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu