Orbāns ielūdzis Zviedrijas premjeru uz sarunām par NATO (7)

TVNET/LETA
Papildināts 18:44, 23. janvāris, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Foto: Chine Nouvelle / SIPA

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns otrdien uzaicinājis uz Budapeštu Zviedrijas kolēģi sarunām par Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO, ko alianses dalībvalstu vidū vienīgi Ungārija un Turcija vēl nav apstiprinājušas.

"Šodien es nosūtīju ielūguma vēstuli premjerministram Ulfam Kristersonam, uzaicinot apmeklēt Ungāriju, lai runātu par Zviedrijas pievienošanos NATO," platformā "X " ierakstījis Orbāns.

Reaģējot uz Orbāna uzaicinājumu, Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Bilstrems paziņojis, ka nesaskata nekāda pamatu kādām sarunām ar Ungāriju šajā jautājumā.

"Nesaskatu šobrīd iemeslu sarunām," žurnālistiem norādīja Bilstrems, piebilstot, ka Budapešta, atšķirībā no Ankaras, neizvirzīja Zviedrijas uzņemšanai nekādus nosacījumus, kad tā 2022.gadā NATO samitā tika uzaicināta pievienoties aliansei.

Zviedrija pieteikumu dalībai aliansē iesniedza kopā ar Somiju 2022.gadā pēc tam, kad Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

2023.gada aprīlī Somija kļuva par alianses dalībvalsti, bet Zviedrijas pievienošanos aizkavēja Turcija un Ungārija.

Turcijas telekanāls "CNN Turk" pirmdien ziņoja, ka Turcijas parlaments otrdien balsos par Zviedrijas pievienošanos NATO.

Ja Turcijas parlaments atbalstīs Zviedrijas uzņemšanu aliansē, Ungārija būs palikusi pēdējā, kas šādu atbalstu vēl nebūs apliecinājusi.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu