Mūžībā devies akadēmiķis Pēteris Šipkovs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mūžībā devies akadēmiķis Pēteris Šipkovs
Mūžībā devies akadēmiķis Pēteris Šipkovs Foto: No tuvinieku personīgā arhīva

2024. gada 20. janvārī mūžībā devies akadēmiķis Pēteris Šipkovs. Inženierzinātņu profesors, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, habilitētais inženierzinātņu doktors, Rīgas Tehniskās Universitātes profesors ardievas šai saulei teicis 79 gadu vecumā, portālu TVNET informēja viņa tuvinieki.

Pēteris Šipkovs dzimis 1944. gada 16. jūnijā Gulbenē. Ar izcilām sekmēm absolvējis Gulbenes 1. vidusskolu. 1971. gadā absolvējis Rīgas Politehnisko institūtu. 1973. gadā P. Šipkovs sāka darbu Latvijas Zinātņu akadēmijas Fizikālās enerģētikas institūtā.

Savā zinātniskajā darbībā akadēmiķis Šipkovs ir Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas Padomes loceklis. LZA kor. loc. Šipkovs strādājis dažādos vadošos amatos gan kā FEI zinātniskās grupas vadītājs, gan kā zinātniskais līdzstrādnieks, gan kā FEI zinātniskais sekretārs, gan FEI Enerģijas resursu laboratorijas vadītājs.

P. Šipkovs aktīvi piedalījies Rīgas Tehniskajā universitātē jauno speciālistu un zinātnieku sagatavošanā. Prof. P. Šipkova vadībā izstrādāti un aizstāvēti 52 maģistra darbi, kā arī 9 doktora disertācijas.

Pētniecības jomā Šipkovs guvis ievērojamus panākumus valstī un ārzemēs atjaunojamo energoresursu izmantošanas jomā, racionālas un efektīvas energoresursu izmantošanas jomā, kombinētās energoapgādes sistēmas, kurināmā un enerģijas bilances optimizācija un dažādu matemātisko modeļu izstrādē enerģētikā.

Prof. Šipkovs strādājis Eiropas Savienības projektos, kā arī vadīja Latvijas Zinātnes padomes sadarbības projektus un grantus, vadīja IZM Tirgus orientētus projektus, strādājis Valsts pētījumu programmā „Modernu metožu un tehnoloģiju izpēte un izstrāde enerģētikā: videi draudzīgiem atjaunojamās enerģijas veidiem, enerģijas piegādes drošībai un enerģijas efektīvai izmantošanai”.

Prof. Šipkovs ir publicējis 147 zinātniskos darbus, līdzautors 3 monogrāfijām un 11 grāmatām un brošūrām, saņēmis 5 patentus. Šipkovs ir bijis daudzu starptautisku konferenču orgkomiteju loceklis.

2010. gadā Pēteris Šipkovs ievēlēts par LZA īsteno locekli un 2019. gadā viņam piešķirts Valsts emeritētā zinātnieka statuss.

2020. gadā Pēteris Šipkovs saņēma AS „Latvenergo” un Latvijas Zinātņu akadēmijas galveno - profesora A. Vītola vārdā nosaukto Gada balvu par izcilu devumu enerģētikā.

Atvadīšanās no akadēmiķa Pētera Šipkova 2024. gada 27. janvārī pl. 13:00 Stāmerienas kapsētā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu