Rietumi aicina Kosovu atlikt Serbijas dināra aizliegšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kosovas valsts karogs.
Kosovas valsts karogs. Foto: Shutterstock

Piecas rietumvalstis svētdien aicināja Kosovu atliekt noteikumu ieviešanu, kas faktiski aizliegtu Serbijas dināra izmantošanu Kosovā, pavēstīja ASV vēstniecība.

No Kosovas 1,75 miljoniem iedzīvotāju aptuveni 120 000 ir serbi, kas lielā mērā ir lojāli Belgradai.

Pamatā serbi dzīvo Kosovas ziemeļos ap Mitrovicu, kā arī ducī serbu anklāvu, kur Prištinai dažkārt ir grūti īstenot savu kontroli.

Šajos apvidos vietējie iedzīvotāji dod priekšroku Serbijas dināram, kaut arī Kosovā pamatā tiek izmantots eiro.

Pagājušajā nedēļā Prištinas centrālā banka paziņoja, ka ar 1.februāri visiem skaidras naudas norēķiniem jābūt tikai eiro.

Francijas, Vācijas, Itālijas, Lielbritānijas un ASV vēstniecības tagad norāda - lēmums "raisa bažas attiecībā uz to, kāda būs ietekme kopienās ar serbu vairākumu".

"Mums ir bažas par šo noteikumu ietekmi uz skolām un slimnīcām," kam šobrīd, pēc visa spriežot, nekādu alternatīvu risinājumu nav, paziņojumā norādīja ASV vēstniecība.

"Regulējumam arī būs tieša ietekme uz Kosovas serbu lielā vairākuma ikdienas dzīvi, kas saņem maksājumus un finanšu atbalstu no Serbijas," teikts paziņojumā.

Rietumvalstu pieciniekam piektdien bijusi domu apmaiņa ar Kosovas premjerministru Albinu Kurti, norādīja vēstniecība.

Piecas rietumvalstis "aicina atlikt noteikumu ieviešanu, lai atvēlētu pietiekami ilgu pārejas laiku, kā arī aicina uz efektīvu publisko komunikāciju", teikts paziņojumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu