Tramps uzvaras gadījumā gatavs veikt "ekonomisku uzbrukumu" Ķīnai (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš nu ir reālākais Republikāņu partijas kandidāts šī gada ASV prezidenta vēlēšanām, savas uzvaras gadījumā ir gatavs veikt “vērienīgu ekonomisko uzbrukumu pret Ķīnu”, kas var radīt milzīgu satricinājumu kā pašu ASV, tā visas pasaules ekonomikai, vēsta “The Washington Post”.

Izdevums norāda, ka par to liecina eksprezidenta publiskie izteikumi, kā arī viņa paustie uzskati privātajās sarunās. Tā, piemēram, privātajās sarunās Tramps apsver iespēju noteikt importa nodokli Ķīnas precēm 40 vai pat 60% apmērā no to vērtības. Pēc analītiķu teiktā, ASV un globālajai ekonomikai šo plānu īstenošanas gadījumā būs daudz smagākas sekas nekā Trampa pirmās prezidentūras laikā notikušā tirdzniecības kara gadījumā.

“The Washington Post” atgādina, ka esošais Baltā nama saimnieks Džo Baidens nav atcēlis tarifus, ko 2018. gadā ieviesa Tramps. Tāpat ASV ieviesušas jaunus ierobežojumus pusvadītājiem un citam aprīkojumam. Tramps uzvaras gadījumā plāno būtiski paplašināt esošo nodevu apjomu.

Jāatgādina, ka savas prezidentūras laikā Tramps ieviesa muitas nodevas Ķīnas produkcijai 60 miljardu dolāru vērtībā. To Tramps sauca par “ASV rūpniecības atdzimšanas stimulu”. Atbildot uz to, Ķīna ieviesa līdzīgas nodevas ASV precēm 50 miljardu dolāru vērtībā. Tas radīja tirdzniecības karu starp divām lielākajām ekonomikām pasaulē.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu