Kas izskatās pēc blaugznām, ne vienmēr tāds ir

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ieraugot matos vai ķemmē baltas ādas plēksnītes, nedomājot secinām - ak vai, blaugznas! Tūdaļ ķeramies pie pretblaugznu šampūna. Taču šī pašu noteiktā diagnoze var izrādīties aplama un patiesībā galvas āda, piemēram, cieš no pastiprināta sausuma, kas ir tik raksturīgi ziemā.

Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa stāsta par to, kā atšķiras blaugznas no sausas galvas ādas un kā pareizi šos gadījumus ārstēt.

Atceries, ka ādas sausuma un blaugznu novēršanai neder vienas un tās pašas metodes un līdzekļi!

Kas ir blaugznas?

Blaugznas ir atmirušas ādas daļiņas, kas zvīņu veidā lobās no galvas ādas, radot ne vien estētiski nepatīkamu ainu, bet arī niezi un iekaisumu. Atkarībā no galvas ādas tipa blaugznas var būt sausas vai taukainas. Sausās blaugznas veidojas tad, ja ādas tauku dziedzeri izstrādā pārāk maz sekrēta, bet taukainās – ja sekrēta ir pārmēru daudz. Sausās blaugznas parasti ir baltas un sīkas, līdz ar to nav tik labi pamanāmas, turpretī taukainās blaugznas ir lielākas, plēkšņveidīgas, to krāsa ir tumšāka.

Kāpēc rodas blaugznas?

Uz veselīgas ādas pastāvīgi mitinās ievērojams daudzumus dažādu mikroorganismu, to starpā arī rauga sēnīte. "Ja atsevišķu faktoru ietekmē tā sāk vairoties, tiek traucēts ādas atjaunošanās cikls un rodas ādas zvīņošanās. Šīs sēnītes attīstību veicina tādi faktori kā pastiprināts stress, antibiotiku vai nepiemērotu ādas kopšanas produktu lietošana, palielināta tauku dziedzeru aktivitāte, hormonālas svārstības, pazemināta imunitāte, dažādas saslimšanas, piemēram, insults vai Parkinsona slimība, un citi. Līdzīgs rezultāts vērojams arī tad, ja āda inficēta ar patogēno sēnīti," stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Tāpat blaugznu rašanās cēloņi var būt:

* nesabalansēts ikdienas uzturs - pārāk daudz ogļhidrātu, tauku, asi vai pārlieku sāļi ēdieni;

* tavam ādas tipam nepiemēroti matu kopšanas līdzekļi;

* kaitīgie ieradumi - alkohols, smēķēšana, kofeīns u.c.;

* stress;

* kopīgotas ķemmes, cepures, dvieļi;

* slimības, piemēram, seboreja, ekzēma vai psoriāze, kuņģa vai vairogdziedzera darbības traucējumi, neiroloģiskas saslimšanas un citas kaites.

Kā ārstēt blaugznas? 

Blaugznu ārstēšana atkarīga no to rašanās cēloņa, ko ir būtiski noskaidrot. Ja pie vainas būs šampūns un matu balzams, ikdienā ieteicams izvēlēties saudzīgus matu kopšanas līdzekļus bez pievienotām krāsvielām un smaržvielām. Lai atbrīvotos no blaugznām, farmaceite rekomendē izvēlēties blaugznām paredzētus ārstnieciskos šampūnus.

"Tāpat iespējams izmantot speciālu pretblaugznu šampūnu, kas piemērots sausai galvas ādai. Šādi šampūni satur salicilskābi un piroktona olamīnu, kas palīdzēs atbrīvoties no sausajām zvīņām un mitrināt galvas ādu," iesaka farmaceite. "Aptiekā iespējams iegādāties arī ārstnieciskus šampūnus, kas ierobežo sēnītes vairošanos, mazina niezi un nomierina sakairināto ādu. Seborejiskā dermatīta vai psoriāzes gadījumā ieteicami matu kopšanas produkti, kas satur salicilskābi, selēna sulfīdu vai cinku, kas noloba ādu, attīra to un mazina niezi. Tāpat noderēs matu kosmētika, kam pievienots tējas koka ekstrakts – tas mazina iekaisumu un cīnās ar sēnīti un mikrobiem."

Foto: Shutterstock

Kas ir sausa galvas āda?

Sausa galvas āda - raksturīgi mazi, balti ādas "graudiņi". Par to vēsta arī matu veselība - ja galvas āda ir pārlieku sausa, mati nespēj saņemt nepieciešamās barības vielas. Raksturīgi cilvēkiem, kuriem jau ir īpaši jutīga un sausa visa ķermeņa āda.

Kāpēc rodas sausa galvas āda?

Ir vairāki iemesli - gan iekšēji, gan ārēji faktori kas kavē normālas ādas miklofloras atjaunošanos un rada niezi un diskomfortu. Tā tiek veicināts galvas ādas sausums.

Visbiežākie sausas galvas ādas iemesli:

* ādai nepiemērota matu kosmētika;

* neveselīgs dzīvesveids (stress, neveselīgs uzturs, kaitīgi ieradumi u.c.);

* ārējie apstākļi (apkure, temperatūras maiņas, karsta saule);

* nepareiza matu kopšana (agresīva mazgāšana, pārāk bieža matu mazgāšana);

* vitamīnu trūkums.

Foto: Shutterstock

Kā ārstēt sausu galvas ādu?

Galvas ādai kļūstot sausai, farmaceite rekomendē ikdienā ievērot darbības, kas palīdzēs atjaunot mitruma līmeni ādā. Būtiski ir lietot pietiekami šķidruma, īpaši aukstajā ziemas laikā, kad tas piemirstas visbiežāk. "To nejūtam, bet, kad no aukstuma ienākam kurinātā telpā, notiek krasas temperatūras maiņas, un tas "izsūc" mitrumu no ādas. Tāpēc ziemā ir jādzer tikpat daudz ūdens kā vasarā," skaidro Ivanda Krastiņa

Ja ķermenis uzņems pietiekamu daudzumu šķidruma, ādās šūnu nomaiņa notiks ātrāk. Vēlams samazināt kofeīna un alkohola patēriņu, kas dehidrē ādu.

Vēl farmaceite min, ka šādos gadījumos noderīgs ir vitamīniem bagāts uzturs  - īpaši B, C, D vitamīns, kā arī dzelzs.

Runājot par matu kopšanas līdzekļiem - noteikti jākonsultējas ar ekspertiem vai farmaceitiem, lai piemeklētu sev atbilstošākos saudzīgus un sausai galvas ādai piemērotus matu kopšanas līdzekļus. "Gadījumos, kad galvas āda kļuvusi izteikti sausa, jācenšas matus mazgāt retāk, lai dotu laiku galvas ādai atjaunot dabīgo aizsargkārtiņu un stabilizēt pH līmeni," uzsver farmaceite.

Ja parādās blaugznas, nepieciešams pievērst uzmanību arī citiem simptomiem, bet, ja, lietojot pretblaugznu šampūnu mēneša garumā, nav redzamas izmaiņas, jādodas pie speciālista – ģimenes ārsta, dermatologa vai trihologa. Mediķis noteiks diagnozi un terapiju!

 Raksts tapis sadarbībā ar «Apotheka».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu