Budžeta komisija atbalsta finansējuma piešķiršanu Ukrainas bēgļu bērnu izglītībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstīja 5 111 626 eiro finansējuma piešķiršanu, lai turpinātu nodrošināt pedagogu darba samaksu un uzturēšanās izdevumus, nodrošinot izglītības iespējas nepilngadīgajiem Ukrainas bēgļiem.

No piešķirtā finansējuma lielākā daļa jeb 4 798 597 eiro novirzīti mērķdotācijām pašvaldībām, tostarp 3 828 451 eiro - pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Savukārt 313 029 eiro tiks novirzīti Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) dotācijām privātajām mācību iestādēm.

Finansējums pašvaldībām un privātajām izglītības iestādēm piešķirts atbilstoši Ukrainas iedzīvotāju, kuri uz 2023.gada 1.septembri reģistrēti Valsts izglītības informācijas sistēmā, skaitam. Atbilstoši IZM sniegtajai informācijai, 2023.gada 1.septembrī mācības pašvaldību un privātajās izglītības iestādēs uzsāka 3292 bērni no Ukrainas.

Finansējums piešķirts šī gada astoņiem mēnešiem - no 1.janvāra līdz 31.augustam. Ja pēc 1.septembra būs nepieciešams finansējums Ukrainas iedzīvotājiem, finansējumu no septembra līdz decembrim pārdalīs no finansējuma Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai, skaidro IZM.

Atbalsta finansējumu pašvaldībām Ukrainas iedzīvotāju atbalsta nodrošināšanai

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja finansējumu pašvaldībām Ukrainas iedzīvotāju atbalsta nodrošināšanai līdz 2024.gada jūnijam

Līdzekļi paredzēti izdevumu segšanai, kas pašvaldībām rodas nodrošinot atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem līdz 2024.gada vasarai. Tādējādi noteikta kopējā finansējuma summa no valsts budžeta programmas "Finansējums Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai", kas nepārsniedz 15 617 075 eiro.

Piešķirtais finansējums pašvaldībām paredz izdevumu segšanu, kas pašvaldībām rodas nodrošinot atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, tai skaitā izmitināšanas un ēdināšanas nodrošināšanai (primārā atbalsta sniegšanai, kā arī atlīdzībai fiziskām un juridiskām personām par Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu un pašvaldībām uzlabojumu veikšanai pašvaldību ēkās), sociālā atbalsta nodrošināšanai, izglītības nodrošināšanai, pārvaldes pakalpojumu pieteikšanas atbalstam, vienotu valsts un pašvaldību sniegtā atbalsta koordinācijas punktu darbības nodrošināšanai par laika periodu līdz šī gada jūnijam.

Ekonomikas ministrijas atbildības jomā nepieciešami līdzekļi 2,6 miljonu eiro apmērā, Labklājības ministrijas atbildības jomā - 10,1 miljona eiro apmērā, bet Izglītības un zinātnes ministrijas atbildības jomā būtu nepieciešami līdzekļi 2,5 miljonu eiro apmērā.

Savukārt par Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru Ukrainas iedzīvotājiem sniegto atbalstu nepieciešami 57 828 eiro, Rīgas pašvaldības izveidotajam atbalsta centram Ukrainas civiliedzīvotājiem vēl vairāk nekā 100 000 eiro.

Atbalsta 1,4 miljonu eiro pārdali vienreizēja nodarbinātības sākšanas pabalsta izmaksai Ukrainas iedzīvotājiem

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja 1,4 miljonu eiro pārdali vienreizēja nodarbinātības vai pašnodarbinātības sākšanas pabalsta izmaksai Ukrainas iedzīvotājiem.

Valdības iepriekš atbalstītai Labklājības ministrijas (LM) izstrādātais rīkojums paredz apropriācijas pārdali no valsts budžeta resora programmas "Finansējums Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai" 1,4 miljona eiro apmērā uz LM pamatbudžeta apakšprogrammu "Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) darbības nodrošināšana".

Tas nepieciešams, lai nodrošinātu vēl 2000 Ukrainas civiliedzīvotājiem vienreizēju nodarbinātības vai pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksu vienas minimālās mēneša darba algas apmērā, kas netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Šādu atbalstu personai paredzēts izmaksāt vienu reizi. Atbalsta izmaksu nodrošinās NVA, pamatojoties uz personas iesniegumu. Ievērojot minētā atbalsta mērķi, tā pieprasīšanas termiņš ir ierobežots ar vienu mēnesi no darba tiesisko attiecību uzsākšanas dienas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu