Spānijas likumdevēji noraida katalāņu amnestijas likumprojektu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Spānijas karogs
Spānijas karogs Foto: Pixaby

Spānijas likumdevēji otrdien noraidīja katalāņu amnestijas likumprojektu, radikālajai separātistu partijai, kas pati to bija pieprasījusi, balsojot pret, jo tas neesot pietiekami tālejošs.

Likumprojekts tagad tiks nodots atpakaļ parlamenta komisijām.

Sociālistu ( PSOE) premjerministram Pedro Sančesam tas ir nopietns zaudējums, jo balsojuma iznākums cita starpā norāda arī uz parlamenta atbalsta trauslumu.

350 vietu parlamentā, kur Sančesa kreisajai mazākuma valdībai nākas paļauties uz dažādu politisko spēku atbalstu, amnestijas likumprojekts tika noraidīts ar 179 pret 171 balsi.

Kaut arī "Kopā par Kataloniju" (JxCat) bija pieprasījusi amnestijas likumu, balsojumā otrdien tā spēku samēru nosvēra tam par sliktu, balsojot "pret", jo tika noraidīti pēdējā brīža papildinājumi.

"Šis teksts ir labs sākuma punkts, bet tam ir caurumi, ko Spānijas aizspriedumainā tieslietu sistēma var izmantot, lai amnestiju pārvērstu drupās, " debatēs sacīja JxCat deputāte Miriama Noguerasa.

"Mēs neesam teroristi," viņa uzsvēra.

Papildinājumu mērķis bija nepieļaut, ka no amnestijas tiek izslēgts Katalonijas ekspremjers un JxCat līderis Karless Pudždemons.

Pudždemons 2017.gada beigās aizbēga uz Beļģiju, lai izvairītos no kriminālvajāšanas saistībā ar neveiksmīgo neatkarības iegūšanas mēģinājumu.

Pagaidām viņam Spānijā draud apsūdzības "terorismā", pastāvot aizdomām par saistību ar protesta grupu, kas aktīvi darbojās 2019.gadā un bloķēja galvenās automaģistrāles un mēģināja paralizēt Barselonas lidostu.

Pagājušajā nedēļā sociālisti bija spiesti papildināt likumprojektu, lai garantētu, ka tas attiecas uz tiem, kas ir apsūdzēti "terorismā", ja vien runa nav par "nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem".

Amnestijas jautājums aktualizējās pēc parlamenta vēlēšanām pērn jūlijā, kurās nedz kreisie, nedz labējie nespēja izcīnīt absolūto vairākumu.

Sančesam, lai saglabātu valdības vadītāja amatu, bija nepieciešams Katalonijas separātistu partiju JxCat un Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC) atbalsts parlamentā. Apmaiņā pret to abas partijas pieprasīja atcelt apsūdzības simtiem katalāņu separātistu.

Sančess piekrita pieņemt likumu, kas piešķirs amnestiju katalāņiem, pret kuriem ierosināta tiesvedība saistībā ar neveiksmīgo 2017.gada Katalonijas neatkarības referendumu.

Likumprojekts par amnestiju attiecas uz visiem notikumiem, kas saistīti ar Katalonijas neatkarības centieniem, sākot no 2012.gada līdz pat mūsdienām, tai skaitā 2014.gadā notikušo simbolisko balsojumu un 2017.gada referendumu, ko pavadīja vardarbība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu