Krievijā "salūzis internets"; suverēno tīmekli nav izdevies palaist (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas “suverēnais internets” (“Runets”), kas tika izstrādāts kopš 2017. gada pēc diktatora Vladimira Putina pavēles, nav spējis izturēt izturības pārbaudes. Tiek norādīts, ka “.ru” domēna zonā bija vērojamas vērienīgas tehniskas ķibeles, kā rezultātā miljoniem lietotāju Krievijā un ārvalstīs palikuši bez piekļuves Krievijas interneta vietnēm.

Krievijas sakaru regulators “Roskomnadzor” devis rīkojumu sakaru operatoriem pāriet uz nacionālo domēnu vārdu sistēmu. Par to “Kommersant” pastāstījuši Koplietošanas sakaru tīklu monitoringa un pārvaldes centrā (CMU SSOP), kas atbild par “suverēnā interneta” ieviešanu un regulāri veic mācības “runeta” ieviešanai.

Pāreja uz nacionālo domēnu vārdu sistēmu faktiski nozīmētu Krievijas pāreju uz atsevišķu un slēgtu internetu, kas būtu pieejams tikai Krievijai. Tomēr šī pāreja ir izgāzusies. Lai arī sistēma darbojās ierastā režīmā, Krievijas sakaru operatori “.ru” domēna problēmu laikā ir atteikušies pāriet uz nacionālo domēnu vārdu sistēmu, pat neraugoties uz iespējamajiem sodiem. Nav zināms, kādi tam ir iemesli.

Krievijas domēna zonas problēmas, iespējams, ir kļuvušas par lielākajām Krievijas vēsturē, un tās radījušas neizpratni Krievijas augstāko amatpersonu vidū. Krievijas valdība sasauca ārkārtas sēdi. Izmeklēšanai piesaistīts arī Federālais drošības dienests, no kura tiek gaidīti rezultāti par problēmām Krievijas interneta vidē.

Pašlaik tiek uzskatīts, ka galvenā problēma “.ru” domēna zonā bija kļūda, atjaunojot domēna vārdu paplašinātās drošības sistēmas (DNSSEC). Kļūdu radījusi šifrēšanas atslēgu radīšanai nepieciešamās programmatūras nepilnība.

Eksperti gan šai versijai sliecas nepiekrist. “Programmatūras nodrošinājums, ar kuru parasti tiek veikti šādi darbi, parasti nāk komplektā ar instrukcijām un rekomendācijām, lai minimizētu jebkādus riskus. Atbildīgās varasiestādes acīmredzot ir ignorējušas šīs prasības. DNSSEC ir tehnoloģija, kuru izstrādā viss internets, un izstrādātāji šeit nav vainīgi. Vaina jāuzņemas nacionālajiem tehniskajiem centriem, kas apkalpo konkrēto domēna zonu,” skaidro projekta “Roskomsvoboda” starptautiskās sadarbības projekta koordinators Aleksandrs Isaviņins.

Digitālo lietu ministrija skaidro, ka kļūme radusies “tehnoloģiskas problēmas dēļ, kas saistāma ar globālo DNSSEC infrastruktūru”. Jāpiebilst, ka DNSSEC ir paplašināta DNS datu aizsardzības sistēma. Pati DNS ir sistēma, kas paredzēta cilvēkam ērtu domēna vārdu pārvēršanai par IP adresēm. Principā, tā ir kā “adrešu grāmata”, kurā ierastās domēna adreses (URL) pārvērš IP adresēs. Projekts “Seteviye Svobody” kā piemēru min Kremļa vietni – “kremlin.ru”, kā IP adrese ir 95.173.136.70.

Šīs organizācijas eksperti uzskata, ka patiesais tehnisko problēmu iemesls varētu būt saistīts ar eksperimentiem, kas paredzēti “runeta” darbībai izolācijas apstākļos.

“Krievijas varasiestādes jau sen brīdinājušas, ka centīsies visus valsts lietotājus piespiest darboties nacionālajā DNS serveru sistēmā. Ļoti iespējams, ka tieši tas tagad notiek, un tas rada masveida problēmas “.ru” zonā,” skaidro eksperti.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu