Savākti 10 000 parakstu par iespēju skolēniem sliktas atzīmes labot vairākkārt (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti vairāk nekā 10 000 parakstu par iespēju skolēniem sliktas atzīmes labot vairākkārt. Vismaz 10 000 parakstu savākšana ļauj iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Paula Gļeba. Viņa skaidro, ka patlaban daļa skolēnu jau saskaras ar "Skola2030" plānotajiem noteikumiem, ka skolēns gada laikā katrā priekšmetā drīkst uzlabot tikai vienu atzīmi - konkrētas skolas jau esot sākušas šo noteikumu ieviest 2023./2024. mācību gadā.

Gļeba norāda, ka "Skola2030" paredz, ka skolēni šādi tiks motivēti mācībām. Tomēr jau šobrīd ir izraisīta nepatika no skolēnu puses un sašutums no vecāku puses, jo bērnu atzīmes neuzlabojas, bet gan tieši pretēji - krītas. Jauniešu vidū pieaug pārbaudes darbu kavēšana, jo viņi nejūtas pietiekami sagatavoti un uztraucas par iespējamo atzīmi, kuru pēc tam nevarēs labot. Skolēni pauž nepatiku, jo šāda sistēma nepalīdz kļūt motivētākiem, bet gan rada lielākus pārdzīvojumus un satraukumu.

Iniciatīvas autore ierosina atcelt šo ierobežojumu par vienu atzīmes labošanu gadā un ļaut skolēniem brīvāk un biežāk uzlabot savas atzīmes.

Tas, viņasprāt, paredzami nāks par labu sekmēm un novērsīs lieku stresu. Ja "Skola2030" autoriem gadījumā ir ļoti spēcīgi pierādījumi, piemēram, no starptautiskās prakses, tad viņi tāpat tiek aicināti izvērtēt šo iniciatīvu un apsvērt sistēmas ieviešanu pakāpeniski, lai skolēni jaunajai sistēmai varētu sagatavoties laikus un pierast pie tās pakāpeniski.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu