Zemnieku protesti: Bauskas ielās izbrauc smagā tehnika; atsaucība lielāka nekā gaidīts (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Bauskā lauksaimnieku protestā piedalās vairāk nekā 100 lauksaimnieku ar traktoriem un automašīnām, sacīja vietējā protesta organizatore Liene Grantiņa.

Viņa atzīmēja, ka atsaucība bija lielāka, nekā gaidīts pat optimālākajos scenārijos.

"Mēs esam visi kopā vienā vārdā - lauksaimnieki. Ja mums saka "Mēs tur Eiropā!", mēs esam Eiropa, mēs neesam Maskavas guberņa, kurai jāņem pretī neskaidros produktos audzētu produkciju. Mūsu latviešu armijai nav jāēd Krievijā ražoti cepumu un mūs bērniem uz galda nav jāliek maize ar 30 gadus aizliegtiem augu aizsardzības līdzekļiem," sacīja Grantiņa.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Aptaujātie lauksaimnieki minēja, ka galvenokārt viņus satrauc Krievijas graudu imports un Eiropas Savienības (ES) Zaļais kurss. Lauksaimnieki ir ievērojuši pret Krieviju noteiktās sankcijas un pārtraukuši lietos Krievijas minerālmēslus, tā vietā izmatojot dārgākas alternatīvas. Tāpat Latvijas lauksaimniekiem jāievēro Eiropas Savienības (ES) Zaļā kursa nosacījumi, bet Krievija tirgū ieved un pa lētu naudu tirgo graudus, kam tādu ierobežojumu nav un tādējādi kropļo konkurenci.

"Mēs nevaram konkurēt ar Krievijas degvielas cenām, Krievijas minerālvielu cenām. Mēs esam tā sabiedrības daļa, kas iznesusi sankcijas," sacīja zemnieku saimniecības "Eriņi" saimnieks Andris Grantiņš.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Grantiņš uzsvēra, ka lauksaimniekiem ir būtiska nozares sakārtošana un ilgtspēja, jo tieši lauksaimnieki ir tie, kas dzīvo Latvijas lauku teritorijās, un cilvēki ir tie, kas veido Latviju, nevis ierēdņi, kas sēž savos kabinetos.

Jau ziņots, ka pirmdien Liepājā, Saldū, Talsos, Tukumā, Kuldīgā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Jēkabpilī, Aizkrauklē, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Gulbenē, Limbažos un Ogrē notiek lauksaimnieku protesti.

"Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš aģentūrai LETA pauda, ka kopš pagājušā gada novembra lauksaimnieku ārkārtas sapulces, kurā lauksaimnieki iesniedza Zemkopības ministrijai un ministram Armandam Krauzem (ZZS) prasības nozares sakārtošanai, līdz šim ir izpildīta tikai viena.

"Latvijas lauksaimnieku pacietības mērs ir pilns, un tas aumaļām līst pāri malām. Ar nožēlu jāatzīst, ka esošās valdības sastāvs īpaši izceļas ar savu aroganci un vienaldzību," uzsvēra Lazdiņš.

Protesta laikā zemnieki vēlas panākt Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītēja importa aizliegumu bez pārejas perioda, PVN samazinātās likmes 5% apmērā atjaunošanu Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām dārzeņiem, birokrātijas mazināšanu lauksaimniecības nozarē, plašāku pieeju apdrošināšanas un apgrozāmo līdzekļu programmām, kā arī atteikšanos no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu