NOSKATIES Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem piegādāti Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes pārtikas produkti (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Ilustratīvs attēls.
Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Ilustratīvs attēls. Foto: LEJNIEKS

Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) SIA "Lanekss" piegādājis tēju no Krievijas un sāli no Baltkrievijas, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

NBS pārtikas produktus pasūta caur Valsts loģistikas un iepirkumu centru. Pērn oktobrī armijai piegādāti 2,6 kilogrami Krievijas izcelsmes tējas, bet šogad janvārī armija saņēmusi septiņus kilogramus Baltkrievijā ražota sāls. Abas preces NBS nosūtījis atpakaļ.

NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos Kaspars Zdanovskis raidījumā skaidro, ka līgumos nav konkrēti ierakstīts, ka no Krievijas un Baltkrievijas šos produktus nevar piegādāt, bet, strādājot ar komersantiem, panākts, ka šie produkti nenonāk NBS ēdnīcās. Viņš apsver iespēju nākotnē tādu punktu iekļaut līgumā, bet piebilst, ka pārtikas produkti nav pakļauti sankcijām.

Vienlaikus Zdanovskis norāda, ka lēmums pārtraukt sadarbību ar SIA "Lanekss" būtu jāpieņem tiesai.

"Lanekss" valdes locekle Ņina Siliņa skaidro, ka kopš "Panorāmas" sižeta janvārī, kad konstatēts ka Krievijas izcelsmes tēja piegādāta LTV, "Lanekss" atsaucis visus darījumus, kuros ir veiktas darbības ar precēm, kurām ir kaut vismazākā saistība ar Krieviju un Baltkrieviju. Tāpat ir pārtraukts iepirkums precēm, kuru ražotājvalsts ir Krievija un Baltkrievija, neskatoties uz apstākli, ka konkrētās preces nav iekļautas sankciju sarakstos.

Tikmēr arī aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) uzsver, ka Krievijas un Baltkrievijas preces NBS nedrīkst būt. "Tiek un tiks nodrošināta preču kontrole, un piegādātājiem ir jārēķinās ar tiesiskām sekām par neatbilstošas izcelsmes preču piegādi," atzīmē Sprūds.

Raidījumā vēstīts, ka Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA), kas pārrauga Elektronisko iepirkumu sistēmu (EIS), patlaban kopā ar juristiem vērtē, vai varētu vērsties pret konkrēto komersantu. Pagaidām šo preču izplatīšana valsts un pašvaldību iepirkumu sistēmā esot apturēta.

Vienlaikus uz jautājumu, kā to risināt un vai Latvijā varētu aizliegt importēt šādas preces, Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) atbildēja, ka tam būtu jābūt Eiropas Savienības kopējam lēmumam.

Jau vēstīts, ka LTV iepirkumā saņēma Krievijā ražotu tēju ar zīmolu "Greenfield". Uz tējas paciņas norādīts, ka tā ražota Sanktpēterburgā krietnu laiku pēc Krievijas sāktā pilna apjoma iebrukuma Ukrainā. Tēju piegādāja "Lanekss".

Tāpat vēstīts, ka Militārā policija izmeklē krāpšanu pārtikas piegādē Ādažu militārajai bāzei.

NBS Nodrošinājuma pavēlniecības trešā reģionālā nodrošinājuma centra pārstāve pati esot pasūtījusi un pati arī pieņēmusi "Lanekss" piegādātos pārtikas produktus, pavadzīmēs ierakstot nepatiesu informāciju, proti, uzrādīto lielākus apmērus, nekā patiesībā. Ar NBS Nodrošinājuma pavēlniecības pārstāvi darba tiesiskās attiecības pārtrauktas pagājušajā gadā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu