“Ir gruzdoša, ļoti nekomfortabla situācija, kurā mēs varam piedzīvot arī neprognozētas un nevēlamas sekas,” Irānas un ASV attiecību saspīlējumu pēc trīs ASV karavīru bojāejas Irānas atbalstīto bruņoto grupējumu īstenotā dronu uzbrukumā raksturo Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Toms Rātfelders.

Pagājušās nedēļas nogalē ASV veica vairāk nekā 80 uzbrukumus pa Irānas atbalstīto bruņoto t.s. pretestības ass grupējumu pozīcijām Irākā un Sīrijā, atbildot uz iepriekš notikušo dronu uzbrukumu Jordānijā, kurā bojā gāja trīs ASV karavīri. ASV valdības pārstāvji neizslēdz, ka turpmāku provokāciju gadījumā varētu veikt vēl nopietnākus atbildes soļus, un publiskus brīdinājumus izteikusi arī Irāna. Vai starp šīm valstīm varētu izcelties bruņots konflikts? Raidījumā “Pulss” situāciju skaidro Tuvo Austrumu ārpolitikas speciālists.

Vai uzbrukumi ASV karavīriem bija apzināta provokācija no Irānas puses?

Bruņotie grupējumi, kuri atrodas Irākā un Sīrijā, Irānas Revolucionārā gvarde, ir Irānas ārpolitikas instruments – starpnieki, kuri darbojas ciešā koordinācijā ar Irānu, skaidro pētnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X