Kaķu nama nomnieki ugunsgrēka neskartajās ēkas daļās jau drīzumā varēs atgriezties

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vecrīgā aizdedzies tā sauktais Kaķu nams blakus Līvu laukumam.
Vecrīgā aizdedzies tā sauktais Kaķu nams blakus Līvu laukumam. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ugunsgrēkā cietušajā Kaķu namā, Vecrīgā, ēkas lietotāji ugunsgrēka neskartajās daļās varētu sākt atgriezties nākamnedēļ, bet ēkas atjaunošanas izmaksas VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) varēs aprēķināt tikai pēc tam, kad savu darbu būs paveikuši eksperti, pavēstīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

VNĪ patlaban strādā, lai ēkas neskartajā daļā iespējami ātrāk varētu atgriezties lietotāji. Proti, tiek sakopti ugunsgrēka radītie fiziskie postījumi - aizdarinātas izdegušās vai bojātās vietas, lai ēkā neiekļūtu mitrums, ir savākti izdedži, atjaunota siltuma un ūdens piegāde, pieslēgta elektrība tajās ēkas zonās, kur tas ir iespējams. Tāpat telpas tiek vēdinātas un ozonētas.

Šobrīd ēka ir slēgta. VNĪ saņēmis Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) atzinumu par to, ka ugunsgrēka neskarto nama daļu drīkst izmantot, savukārt visvairāk cietusī daļa nav ekspluatējama, tā ir norobežota.

VNĪ plāno, ka jau nākamnedēļ lietotāji pakāpeniski varētu sākt atgriezties savās telpās ēkas neskartajā daļā. Tāpat šajā ēkas spārnā VNĪ piedāvā telpas tiem nomniekiem, kuru iepriekš izmantotās telpas ir ugunsgrēkā skartajā pusē. Patlaban VNĪ uztur regulārus kontaktus ar lietotājiem, nepieciešamības gadījumā tiek piedāvātas pagaidu telpas, nomniekiem ir iespēja pārvaldnieka pavadībā paņemt mantas.

Par telpu Meistaru ielā 10 iznomāšanu VNĪ ir noslēdzis 27 līgumus. Griškevičs skaidroja, ka nomnieki ir ļoti dažādi, tie ir publiskā un privātā sektora pārstāvji, sabiedriskās organizācijas, nelieli uzņēmumi, un citi. Ugunsgrēka skartajā zonā atrodas 12 nomnieku telpas, taču bojājumu pakāpe ir atšķirīga.

Vizuālā apsekošana liecina, ka vislielākie postījumi bijuši ēkas labajā pusē pirmajā stāvā, restorāna "Gastro pub Duvel’s" izmantotajās telpās un uz augšu. Šī zona nav ekspluatējama un ir norobežota.

Patlaban VNĪ organizē būvekspertīzes, lai apzinātu ēkas un telpu atjaunošanai nepieciešamo darbu apjomu. Ēkas atjaunošanas izmaksas VNĪ varēs aprēķināt tikai pēc tam, kad eksperti savu darbu būs paveikuši.

Ēka Meistaru ielā 10 ir iekļauta VNĪ pamatportfelī, proti, to bija un plānots arī turpmāk izmantot kā biroju ēku. Griškevičs uzsvēra, ka ēka ir apdrošināta. Kopā apdrošinātāju pārstāvjiem VNĪ ir fiksējis bojājumus, ir iesniegts pieteikums apdrošināšanas atlīdzības saņemšanai.

Patlaban eksperti strādā, lai identificētu ugunsgrēka cēloni. Pēc ekspertu atzinuma saņemšanas tiks pieņemts lēmums par turpmākajām darbībām, piebilda Griškevičs.

Jau ziņots, ka 30.janvārī izcēlās ugunsgrēks Vecrīgā, Meistaru ielā 10 jeb Kaķu namā. Kopumā ēka degusi 262 kvadrātmetru platībā.

Ēkas pirmais stāvs dega 25, otrais stāvs - 100, trešais - 10, ceturtais - trīs, piektais četru, 6.stāvs - trīs kvadrātmetru platībā, savukārt bēniņi un ēkas fasāde - attiecīgi divu un 90 kvadrātmetru platībā. Degšana bija izplatījusies arī pagalma pusē 25 kvadrātmetru platībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu