Ar kiberuzbrukumiem mēs parasti iedomājamies kādu hakeru grupējumu, kas cenšas iegūt jūsu datus. Šis ir tikai viens no kiberapdraudējumu veidiem, jo kiberuzbrukumi var burtiski salauzt sabiedrību. Kādā veidā? Par to intervijā TVNET+ stāstīja viens no starptautiskās drošības kompānijas ESET vadošajiem pētniekiem Righards Cvīnenbergs (Righard Zwienenberg).

- Vai mēs esam nonākuši pārāk lielā atkarībā no datoriem un digitālajām ierīcēm?

- Viennozīmīgi. Esmu 57 gadus vecs un izaugu bez telefona. Bez datora. Manam dēlam ir 18, un viņš nespēj iedomāties dzīvi bez viedtālruņa. Viņam ir dators, un bez tā faktiski nepastāv viņa pasaule. Viņa visa dzīve ir balstīta uz digitālo aprīkojumu, internetu. Tāpēc mums ir reāli jādomā, kā aizsargāt mūsu digitālos aktīvus un ko darīt brīdī, ja pazūd elektrība.

Bet arī citās jomās tā ir problēma. Kā mēs gatavosim ēst, ja nebūs elektrības? Kā mēs uzlādēsim elektroautomobili, ja nebūs elektrības? Kā tiksim uz darbu, vai arī – kā funkcionēs slimnīcas bez elektrības? Un ja nebūs telefonu – kā mēs izsauksim palīdzību?

- Iespējams, ka tieši tādēļ mums vairāk jādomā par kādām alternatīvām un saglabāt kādus “analogos” variantus...

- Jā, analogās tehnoloģijas, vai vismaz kāda rezerves sistēma, kas var darboties bez interneta. Ja tā padomā, darba vietās teju visi izmanto datorus. Visi dati nonāk mākoņos. Teiksim, jūs izmantojat “Microsoft Office” un savu darbu saglabājat mākonī. Un ko darīt, ja pazūd elektrība vai internets?

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X