Polijas lauksaimnieki protestē pret importu no Ukrainas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Dominika Zarzycka

Protestējot pret lauksaimniecības produkcijas importu no Ukrainas, Polijas lauksaimnieki piektdien nobloķējuši robežkontroles punktus ar Ukrainu.

Lauksaimnieki protestēja vairāk nekā 250 vietās visā Polijā, bloķējot autoceļus un apgrūtinot satiksmi, lēnām braucot ar traktoriem uz lielajām pilsētām.

"Mums nav citas izvēles," aģentūrai AFP sacīja viens no protestētājiem Dorohuskā pie robežas ar Ukrainu. Protestētāju plakāti aicināja Eiropas Savienību (ES) aizliegt Ukrainas labības un cukura importu.

Pirms šiem lauksaimnieku protestiem Polijas kravas automašīnu vadītāji divus mēnešus bloķēja galvenos robežšķērsošanas punktus, pieprasot atjaunot Ukrainas konkurentiem ierobežojumus iebraukšanai ES. Pārvadātāji apturēja blokādi līdz martam, bet brīdināja, ka atgriezīsies pie robežas, ja viņu prasības netiks izpildītas.

Polija ir bijusi viena no uzticamākajām Ukrainas atbalstītājām karā ar Krieviju, taču domstarpības par Polijas un četru citu ES valstu jūnijā ieviestajiem graudu importa ierobežojumiem saasināja attiecības starp sabiedrotajiem.

Polijas lauksaimniecības ministrs Česlavs Sekerskis šodien valsts radio sacīja, ka arī citām produktu grupām, piemēram, cukuram un mājputnu gaļai varētu tikt piemērots pilnīgs importa aizliegums. Viņš piebilda, ka valdība plāno šo jautājumu izvirzīt sarunās ar Kijivu.

Jautāts par protestiem, Sekerskis sacīja, ka lauksaimniekiem ir pamatotas prasības ierobežot importu no Ukrainas, kas, pēc lauksaimnieku domām, negodīgi pazemina cenas. Ministrs arī sacīja, ka viņš plāno tikties ar protestu organizatoriem un nākamnedēļ uzaicināt viņus uz ministriju.

Polijas lielākā lauksaimnieku savienība plāno protestēt mēnesi.

Lauksaimnieku protesti notiek arī citur Eiropā, un viens no iemesliem ir neapmierinātība ar Ukrainas produkcijas importu, jo Ukrainas ražotājiem nav saistoši stingrie ES noteikumi, piemēram, par dzīvnieku labturību.

ES septembrī nolēma pārtraukt importa ierobežojumus labībai no Ukrainas. Tobrīd Polijā pie varas vēl atradās konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS). Taču arī jaunā valdība saglabāja importa aizliegumu, un Polijas amatpersonas ir aicinājušas atkāpties ES lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski, kurš šo amatu ieguva ar PiS atbalstu.

Ietekmīgais "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis šodien negaidīti pievienojās šiem aicinājumiem, paziņojot, ka viņš lūgs Vojcehovski "pārtraukt savu misiju", vienlaikus atzīstot, ka viņam "nav nekādas ietekmes" uz to, vai viņš turpinās darbu amatā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu