Protestos Senegālā divi bojāgājušie

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: STEFANIE LOOS/AFP

Senegālā notiekošajos protestos pret prezidenta vēlēšanu atlikšanu nogalināto skaits pieaudzis līdz diviem.

Sestdien nomiris 23 gadus vecs vīrietis, kuru sašāva protestu laikā Kolobanē, kas ir viens no galvaspilsētas Dakāras rajoniem, paziņoja divi viņa radinieki.

Modu Gueje piektdien tika sašauts vēderā, apliecināja viņa brālis, kurš incienta laikā bija ar viņu kopā. Savukārt Guejes svainis informēja, ka sestdien viņš no gūtajām traumām miris.

Piektdien tika ziņots par pirmo bojāgājušo protestos Senegālā.

Universitātes students zaudēja dzīvību Senluī pilsētā valsts ziemeļos, apstiprināja ziņu avots vietējā slimnīcā un universitātes amatpersona.

Protesti ir izplatījušies no galvaspilsētas Dakāras uz citām pilsētām. Piektdien Dakarā drošības spēki raidīja asaru gāzi uz demonstrantiem, kas devās uz Nācijas laukumu pilsētas centrā, kur bija plānots mītiņš. Simtiem demonstrantu apmētāja policistus ar akmeņiem un dedzināja riepas.

Sadursmes starp demonstrantiem un policiju notika arī citos galvaspilsētas rajonos, kur to dēļ tika slēgtas galvenās ielas, dzelzceļa līnijas un galvenie tirgi.

Protestētāji ir sašutuši par to, ka prezidents Makijs Salls ir atlicis 25.februārī paredzētās prezidenta vēlēšanas līdz 15.decembrim.

Salls izskaidroja vēlēšanu atlikšanu ar strīdu starp parlamentu un Konstitucionālo padomi par potenciālajiem kandidātiem, kuriem netika atļauts balotēties.

Salls jūlijā paziņoja, ka vairs nekandidēs prezidenta vēlēšanās, un pēc tam to apliecināja vairākas reizes. Opozīcija tomēr apsūdz viņu "konstitucionālā apvērsumā", atliekot jaunas vēlēšanas un turoties pie varas.

Salla otrās prezidentūras termiņa beigas ir aprīļa sākumā. Vēlēšanu atlikšana nozīmē, ka viņš paliks amatā līdz jauna prezidenta inaugurācijai, kas varētu notikt 2025.gadā.

Vēlēšanu atlikšanu ir kritizējušas ASV un Eiropas Savienība.

Senegālas parlaments atbalstīja prezidenta lēmumu pēc tam, kad parlamentā iebruka drošības spēki, kas aizveda dažus opozīcijas deputātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu