Video Tramps mudinātu Krieviju uzbrukt NATO dalībvalstij, kas neatvēl pietiekamu finansējumu aizsardzībai (13)

TVNET/LETA/BBC
Papildināts 15:06, 11. februāris, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV eksprezidents Donalds Tramps
ASV eksprezidents Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš ir ticamākais Republikāņu partijas kandidāts rudenī gaidāmajās valsts galvas vēlēšanās, paziņojis, ka mudinātu Krieviju uzbrukt NATO dalībvalstij, kas nepiešķir pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai.

Sestdien runājot priekšvēlēšanu mītiņā Dienvidkarolīnas štata Konvejā, Tramps apgalvoja, ka viņa prezidentūras laikā NATO sanāksmē kādas lielas alianses dalībvalsts prezidents viņam esot jautājis, vai ASV aizstāvētu NATO valsti, kas neatvēl pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai, gadījumā, ja tai uzbruktu Krievija.

"Viens no prezidentiem no lielas valsts piecēlās un teica: "(..) Ja mēs nemaksājam un mums uzbrūk Krievija, vai jūs mūs aizsargāsiet?"" sacīja Tramps.

"Es teicu: "Jūs neesat samaksājuši? (..) "Nē, es jūs neaizsargāšu. (..) Es mudinātu viņus [Krieviju] darīt, ko, pie velna, viņi grib. Jums ir jāmaksā,"

sacīja eksprezidents.

NATO līgums paredz, ka dalībvalstis apņemas aizstāvēt jebkuru bloka valsti, kurai tiek uzbrukts.

Baltā nama preses pārstāvis paziņoja, ka bijušais prezidents "mudina slepkavnieciskus režīmus iebrukt mūsu tuvākajās sabiedrotajās [valstīs]", un nosauca šos Trampa izteikumus par "drausmīgiem un satriecošiem".

Viņš piebilda, ka Trampa teiktais "apdraud Amerikas nacionālo drošību, globālo stabilitāti un mūsu pašmāju ekonomiku".

Reaģējot uz Trampa izteikumiem, Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels svētdien sociālajā tīklā “X” (agrāk “Twitter”) raksta, ka “Transatlantiskā alianse jau 75 gadus ir nodrošinājusi amerikāņu, kanādiešu un eiropiešu drošību un labklājību. Neapdomīgi paziņojumi par NATO drošību un 5. panta solidaritāti kalpo tikai Putina interesēm. Tie nenodrošina lielāku drošību vai mieru pasaulē. Gluži pretēji, tie vēlreiz uzsver, ka ES steidzami jāturpina attīstīt stratēģiskā autonomija un jāiegulda līdzekļi savā aizsardzībā”.

Tramps jau sen kritizē NATO un to, ka, viņaprāt, ASV jāuzņemas pārmērīgs finansiālais slogs, lai garantētu pārējo bloka valstu aizsardzību.

Trampam ir vislielākās izredzes tikt izvirzītam par Republikāņu partijas kandidātu novembrī paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

*

Aizvediet beidzot šo netīro maitu uz psiheni, vai nošaujiet, kamēr amerikāņu lumpeņi nav pataisījuši viņu par prezidentu, sociālajā tīklā “X” raksta Andrejs Piontkovskis

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu