Krievijas militārajai ekonomikai jau gada beigās iespējamas nopietnas problēmas (9)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Neraugoties uz skaistajiem ekonomiskajiem rādītājiem, ko regulāri sludina  Kremlis, Krievijas ekonomika pakāpeniski pārkarst. No vienas puses, Krievija demonstrē lielāku izaugsmes tempu, salīdzinot ar G7 valstīm, taču, no otras puses, šāds ekonomiskais pieaugums rada milzīgus izdevumus.

Ja Kremlis turpinās iesākto ekonomikas kursu, tad agri vai vēlu apdraudēta būs visa Krievijas ekonomika, vēsta BBC. Februāra sākumā Starptautiskais Valūtas fonds paziņoja, ka pagaidām Krievijas ekonomika ir noturīga pret Rietumu sankcijām, tomēr tādus izaugsmes rādītājus, kādi Krievijai ir pašlaik, ir izdevies sasniegt ar milzīgiem militārajiem izdevumiem.

Pašlaik militārie izdevumi patērē 40% no Krievijas kopējā budžeta. Šāds izdevumu apjoms bija vērojams PSRS pastāvēšanas pēdējos gados. Tagad Krievijas ekonomiku glābj nafta, bet Rietumu sankcijas šajā jomā nav diez cik efektīvas. Ik diennakti Krievija turpina iegūt līdz 9,5 miljoniem barelu naftas, un tas ir gandrīz tāpat kā pirms kara.

Tāpat Kremlim ir izdevies veiksmīgi izveidot savu “ēnu floti”, kurā ir ap 100 tankkuģu. Tie pārvadā naftu galvenokārt uz Indiju un Ķīnu. Eksperti ir pārliecināti, ka 2024. gadā Krievijai neizdosies pārdot naftu un gāzi tādos apjomos, kā tas bija 2023. gadā. Galvenie Krievijas konkurenti Persijas līcī ir gatavi iegūt izdevīgākas pozīcijas naftas tirgū, “atspiežot” tās no Krievijas.

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes pārstāvji uzskata, ka ar katru mēnesi Krievijas ekonomika jutīs arvien lielākus zaudējumus, līdz 2024. gada nogalē Krievija var pieredzēt nopietnu ekonomisko krīzi. Eksperti norāda, ka pašlaik Krievijas ekonomika ir ieguvusi laiku, taču esošā situācija nevarēs turpināties mūžīgi.

Turklāt ar katru mēnesi arvien vairāk pieaugs Krievijas atkarība no Ķīnas, bet Krievijas iedzīvotājiem būs arvien lielākas grūtības iegādāties šķietami parastus produktus, kā vistas gaļu un olas, jo to cenas turpinās kāpt, bet pieejamība – samazināsies.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu