Slepkavība vilcienā pie Ikšķiles! Tāda šokējoša vēsts 1926. gada februāra rītā pamodina Latviju un ātri sasniedz Eiropas diplomātu aprindas. Uzbrukums notiek īsi pēc tam, kad vilciens atstāj Ikšķiles staciju ceļā uz Rīgu. Kad apšaude ir galā, vagonā Nr. 2220 paveras baiss skats: ir nogalināts diplomātiskais kurjers, vēl viens kurjers ievainots, bet divi asinīm noplūduši vīrieši sēž viens otram blakus pavadoņa nodalījumā. Vienam galva atspiesta pret durvju apmali, otram uzlikta uz blakussēdētāja pleca. Abi – beigti.

“Šorīt starp Ikšķiles un Salaspils stacijām, 26 kilometri no Rīgas, izdarīts uzbrukums tiešās satiksmes Rīga – Maskava vilciena 2. klases vagonam, kurā starp citiem brauca Latvijas, Krievijas un Itālijas diplomātiskie kurjeri. Izcēlusies apšaudīšanās, kurā kritis Krievijas kurjers, otrs ievainots. Laupītāji, cik pēc iepriekšējām ziņām var spriest, bijuši divi. Abi viņi nošauti. Ievadīta stingra izmeklēšana. Jau tagad pielaiž slēdzienu, ka uzbrukumam ir krimināls raksturs.” Tādu oficiālo paziņojumu 1926. gada 5. februārī izplatīja Latvijas Ārlietu ministrija, bet prese jau nākamajā dienā steidza atreferēt sameklēto aculiecinieku stāstīto un izteikt slepkavības motīvus.

Ziņa par uzbrukumu padomju kurjeriem apskrēja Eiropu, radot starptautisku saspīlējumu, ko Padomju Savienība (PSRS) izmantoja Baltijas valstu iespaidošanai un savā propagandā par Rietumu neģēlīgajām provokācijām. Bija nogalināts PSRS diplomātiskais kurjers Teodors Nete (dzimis Rīgā vai, iespējams, Tallinā), kuru vēlāk godināja kā varoni. Ievainoja viņa kolēģi kurjeru Johanu Mahmastālu (dzimis Narvā, Igaunijā). Lietu rūpīgi izmeklēja, bet līdz pat šodienai daudzi jautājumi palikuši neatbildēti. Trīs galvenie: kas atradās potenciālajā laupījumā, ko tīkoja uzbrucēji? Tie bija diplomātiskā pasta trīs aizzīmogoti koferi un divi maisi, ko kurjeri veda no Maskavas uz Rīgu un bija gatavi sargāt līdz pēdējam elpas vilcienam. Kas īsti notika ar diviem uzbrucējiem, kurus atrada vilcienā ar lodi deniņos? Izmeklēšana nepārliecinoši secināja: abi izdarīja pēc uzbrukuma pašnāvību. Bet varbūt viņus kāds viņus nošāva? Ja nošāva, tad – kurš?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X