NATO nevar būt "a la carte" savienība, uzsver Borels (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.
Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels. Foto: EPA/Scanpix

NATO nevar būt "a la carte" savienība, kurā dalībvalstis izvēlas sev derīgas saistības atkarībā no prezidenta iegribām, pirmdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš ir ticamākais Republikāņu partijas kandidāts rudenī gaidāmajās valsts galvas vēlēšanās, sestdien paziņoja, ka mudinātu Krieviju uzbrukt NATO dalībvalstij, kas nepiešķir pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai.

"Būsim nopietni. NATO nevar būt "a la carte" militārā alianse, tā nevar būt militāra alianse, kas darbojas atkarībā no ASV prezidenta garastāvokļa," sacīja Borels.

"Tā pastāv vai nepastāv," sacīja Borels, piebilstot, ka viņš negrasās plašāk komentēt "jebkuru muļķīgu ideju", kas izskanēs ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā.

ASV prezidents Džo Baidens nosauca Trampa izteikumus par šausminošiem un bīstamiem. NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs svētdien brīdināja, ka jebkurš izteikums, ka sabiedrotie neaizsargās viens otru, apdraud visu NATO valstu drošību, tai skaitā ASV drošību.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu