"Velve" apšauba PSKUS spēju nodrošināt finansējumu slimnīcas jaunā korpusa būvdarbiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca.
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca. Foto: Īriss Sviklis/LETA

Būvkompānijai "Velve" ir aizdomas, ka lēmumam pārtraukt Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas (PSKUS) A2 korpusa būvniecību iemesls ir slimnīcas nespēja nodrošināt pietiekamu finansējumu darbu turpmākai veikšanai, pavēstīja būvfirmas pārstāvji.

Viņi klāsta, ka vēl 2023.gada nogalē PSKUS radīja būvniekam maldīgu priekšstatu par to, ka līguma izpilde turpināsies, kas acīmredzot bija saistīts ar to, lai būvnieks nepārtrauktu darbus un PSKUS kā atbildīgajam par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu apguvi nebūtu vēl vairāk jātaisnojas par nespēju laikus apgūt līdzekļus pietiekamā apjomā. Savukārt tagad, kad fondu apguves periods ir noslēdzies, ir nepieciešams laiks, lai PSKUS un Finanšu ministrija saprastu, kā un kur iegūt līdzekļus būvdarbu turpināšanai, norāda "Velves" pārstāvji.

PSKUS pagaidu valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis aģentūrai LETA gan iepriekš skaidroja, ka līdzekļi A2 ēkas būvniecības turpinājumam tiks aizgūti no nākamo projektu paredzētā finansējuma - B korpusa būvniecībai. Tāpat A2 ēkas būvniecībai būšot pieejams arī valsts finansējums un slimnīcas pašfinansējums.

"Velve", ar kuru PSKUS līgumu lauza, jo būvnieki nepildīja līgumā noteiktās saistības, aizvien aicina slimnīcas pārstāvjus sēsties pie sarunu galda, lai rastu kopīgu risinājumu.

"Velve" apgalvo, ka pretējā gadījumā slimnīcas jaunā korpusa būvdarbi varot ievilkties uz nenoteiktu laiku un to veikšana sadārdzināšoties par 20-30 miljoniem eiro, nerēķinot zaudējumus, ko slimnīcai var nākties samaksāt "Velvei" saistībā ar līguma laušanu un šādas darbības izraisītajām sekām.

Savukārt Vidzis iepriekš norādīja, ka tieši sadarbības turpināšana ar "Velvi" nozīmētu, ka nav skaidri zināms, cik liela būs gala summa un termiņš.

Jau ziņots, ka slimnīca līgumu vienpusēji lauza, jo būvnieks neievēroja būvniecības termiņus, būvobjektā konstatēti būtiski defekti, kas netiek novērsti, objektā notikusi nesaskaņotu apakšuzņēmēju nodarbināšana, kā arī fiksēti citi pārkāpumi.

Būvkompānijas ieskatā gan varētu rastu konstruktīvu un sabiedrības interesēm atbilstošu risinājumu slimnīcas būvniecības pabeigšanai sapratīgā termiņā.

Vienlaikus "Velves" pārstāvji satraucas par PSKUS vadības solījumu iesaistīt policiju, ja būvnieks nepametīs objektu. Tiesiskā valstī puses, kas ir orientētas uz konstruktīvu rezultātu, domstarpības parasti cenšas risināt kā civiltiesiskus jautājumus civiltiesiskā sarunu ceļā, akcentē būvnieki. "Velve" neesot veikusi nekādus krimināltiesiskas darbības, bet gan rīkojusies un joprojām rīkojoties līguma noteikumu un normatīvo aktu ietvaros.

Jau ziņots, ka slimnīca ir paziņojusi, ka no otrdienas, 13.februāra, lauzīs līgumu ar "Velvi" un gatavojas būvobjekta pārņemšanai 20.februārī. PSKUS valde sola jaunā korpusa būvprojektu pārņemt ar policiju, ja būvnieks to pasūtītājam neļaus izdarīt labprātīgi.

"Velve" iepriekš norādījusi, ka savas tiesības plāno nepieciešamības gadījumā aizstāvēt tiesā.

Tāpat vēstīts, ka pērnā gada rudenī bažās par risku zaudēt ES finansējumu no amatiem atsaukta slimnīcas padome un ievēlēta jauna pagaidu padome, kuras galvenie uzdevumi ir veikt ārēju būvniecības auditu un nodrošināt mediācijas pakalpojumu sniedzēja piesaiste minētā projekta sekmīgai realizācijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu