Tramps: Es padarīju NATO stiprāku (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš ir ticamākais Republikāņu partijas kandidāts rudenī gaidāmajās valsts galvas vēlēšanās, pirmdien paziņojis, ka savas prezidentūras laikā viņš padarījis NATO spēcīgāku.

"Es padarīju NATO stipru," sociālajā tīklā "Truth Social" paziņoja Tramps, kurš sestdien brīdināja, ka ASV neaizstāvēs NATO dalībvalstis pret Krievijas uzbrukumu, ja tās nebūs izpildījušas finanšu saistības. Šie Trampa izteikumi izpelnījās plašu kritiku un nosodījumu.

"Kad es 20 valstīm, kas nemaksāja savu taisnīgo daļu, pateicu, ka tām ir jāmaksā, un sacīju, ka jums nebūs ASV militārās aizsardzības, ja jūs to nedarīsiet, nauda sāka ripot," norādīja Tramps, piebilstot, ka priecājās to redzēt pēc ilgajiem gadiem, kad "rēķinus" maksāja ASV.

Kaut arī patiesībā NATO nav nekāda "kopējā katla"; ieguldījumu aliansē mēra pēc katras dalībvalsts aizsardzības budžeta attiecībā pret IKP. Tādā veidā katras atsevišķas dalībvalsts aizsardzības stiprināšana padara spēcīgāku visas alianses kopējo aizsardzību.

"Bet tagad, bez manis, kas pateiktu, ka jums ir jāmaksā, viņi atkal sāk nemaksāt," teica Tramps.

Runājot priekšvēlēšanu mītiņā Dienvidkarolīnas štata Konvejā, Tramps sestdien apgalvoja, ka viņa prezidentūras laikā NATO sanāksmē kādas lielas alianses dalībvalsts prezidents viņam esot jautājis, vai ASV aizstāvētu NATO valsti, kas neatvēl pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai, gadījumā, ja tai uzbruktu Krievija.

"Es teicu: "Jūs neesat samaksājuši? (..) Nē, es jūs neaizsargāšu. (..) Es mudinātu viņus [Krieviju] darīt, ko, pie velna, viņi grib. Jums ir jāmaksā," uzsvēra eksprezidents.

Vai šāda saruna tiešām notikusi, nav skaidrs. Taču Trampa izteikumi izraisīja satraukumu Eiropā, kas vēl nav aizmirsusi Trampa 2017.gada izrunāšanos, ka NATO ir novecojusi alianse, un citas skeptiskās piebildes par NATO. Tramps savas prezidentūras laikā bieži sūdzējās, ka ASV kā NATO dalībvalsts maksā netaisnīgi lielas summas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu