Godinās rīdzinieci, kura palīdzēja atgūt ļaundaru nolauzto taktilo Brīvības pieminekli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Trešdien, 14.februārī, plkst.13.30 Rātsnamā tiks godināta rīdziniece, kura palīdzēja atgūt ļaundaru nolauzto taktilo Brīvības pieminekli, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Pagājušā gada nogalē trīs ļaundari nolauza obelisku taktilajam Brīvības piemineklim un ar to devās projām.

Kāda sieviete, pamanot notiekošo, devās vīriešiem pakaļ un atņēma nolauzto pieminekļa daļu. Īsi pēc tam policija nozieguma pastrādātājus aizturēja. Izmeklēšanā noskaidrojās, ka viens no aizturētajiem iepriekš ir vairākkārt sodīts un tikai nesen iznācis brīvībā pēc kārtējā apcietinājuma.

Taktilo objektu "Brīvības piemineklis neredzīgiem cilvēkiem" izveidoja "Fonds Nāc līdzās!" sadarbībā ar tēlnieku Ivaru Miķelsonu un arhitekti Ilzi Rukmani-Poču. Objekts izveidots par līdzcilvēku ziedojumiem. Ietvju iekārtošanā atbalstu sniedza Rīgas dome. Uz taktilā objekta pamatnes ir QR kods, kuru noskenējot, var iegūt pilnu informāciju par Brīvības pieminekli latviešu un angļu valodā, kas būtiski gan valsts iedzīvotājiem, gan tūristiem.

Pateicību atbildīgajai iedzīvotājai izteiks Rīgas domes vadība, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda vadītājs, eksprezidents Valdis Zatlers un Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs.

Pasākums notiks mēra birojā, 220. telpā.

LETA jau ziņoja, ka taktilā Brīvības pieminekļa bojātājam, kurš izrādījies noziedznieks "ar stāžu", draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem.

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka, Rīgas Austrumu prokuratūras prokurors Rīgas pilsētas tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par taktilā Brīvības pieminekļa bojāšanu Rīgas centrā.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis 2023.gada 4.decembra vakarā Rīgā, pie Laimas pulksteņa, apzināti no pamatnes nolauza tur esošā taktilā Brīvības pieminekļa obelisku. Vīrietis tika aizturēts 15.decembrī. Pēc tam Rīgas pilsētas tiesa viņam piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

Izmeklēšanas laikā vīrietis policijai sākotnēji apgalvoja, ka taktilo Brīvības pieminekli viņš esot salauzis nejauši, proti, fotografēšanās laikā to apķerot. Policijas izplatītie videonovērošanas materiāli gan šādu versiju neapliecināja. Pēc apsūdzības uzrādīšanas vīrietis tomēr atzina savu vainu, taču atteicās liecināt un neizskaidroja taktilā Brīvības pieminekļa bojāšanas iemeslu.

Taktilā Brīvības pieminekļa vērtība ir virs 31 000 eiro, tādēļ vīrietim celta apsūdzība par svešas mantas tīšu bojāšanu lielā apmērā. Par šāda nozieguma izdarīšanu paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku no trīs mēnešiem līdz desmit gadiem ar probācijas uzraudzību uz laiku no viena līdz trīs gadiem vai bez tās.

Vīrietis iepriekš vairākkārt sodīts par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu un no ieslodzījuma vietas atbrīvots mazāk nekā mēnesi pirms taktilā Brīvības pieminekļa sabojāšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu