Ziņojums: Maskava potenciāli var izturēt vēl trīs smagu zaudējumu gadus (16)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Iznīcināts krievu tanks.
Iznīcināts krievu tanks. Foto: Ratushniak/Shutterstock

Krievija var izturēt vēl trīs bruņutehnikas smagu zaudējumu gadus, teikts Londonā bāzētā Starptautiskā stratēģisko studiju institūta (IISS) ziņojumā.

Pret Ukrainu izvērstā pilna mēroga kara gaitā Krievija zaudējusi vairāk nekā 3000 tanku, un tas ir skaits, kas ir līdzvērtīgs pirmskara potenciālam.

Tiesa, Krievijai noliktavās ir pietiekamas zemākas kvalitātes bruņutehnikas rezerves, lai kompensētu zaudējumus turpmāko gadu laikā, norāda domnīca.

Arī Ukraina kopš Krievijas iebrukuma 2022.gada februārī ir cietusi lielus zaudējumus, taču Rietumu militārās tehnikas piegādes ir ļāvušas tai taupīt rezerves, vienlaikus uzlabojot kvalitāti, norāda IISS.

"Maskava spējusi nomainīt kvalitāti pret kvantitāti, no noliktavām izņemot tūkstošiem vecu tanku, dažkārt pat 90 transportlīdzekļu mēnesī," teikts ikgadējā ziņojumā "Militārais līdzsvars", kas ir svarīgs avots aizsardzības analītiķiem visā pasaulē.

Krievijas uzkrātie krājumi nozīmē, ka Maskava "potenciāli var izturēt vēl aptuveni trīs smagu zaudējumu gadus un kompensēt tanku zaudējumus no vecajiem krājumiem, lai gan zemākā tehniskā līmenī, neatkarīgi no tās spējām ražot jaunu tehniku," teikts ziņojumā.

Saskaņā ar analītiķu datiem Krievijas rīcībā ir 1750 pamata kaujas tanku, sākot ar T-55, kuru vecums ir vairāki desmiti gadu, līdz modernākiem T-80 un T-90.

Vēl 4000 tanku atrodas noliktavās.

"Šī situācija izceļ pieaugošo strupceļu kaujas darbībās, kas var saglabāties 2024.gada laikā," teikts ziņojumā.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu