Apelācijas tiesa samazina cietumsodu bijušajam Francijas prezidentam Sarkozī

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Nikolā Sarkozī
Nikolā Sarkozī Foto: EPA/RODRIGO JIMENEZ

Parīzes apelācijas tiesa trešdien samazinājusi bijušajam Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī piespriesto cietumsodu par nelikumīgu kampaņas finansēšanu.

Cietumsods samazināts no gada līdz sešiem mēnešiem, un vēl seši mēneši Sarkozī būs jāizcieš nosacīti. Kaut maigāks par sākotnējo spriedumu, tas joprojām ir bargāks par prokuroru prasīto nosacīto viena gada cietumsodu.

Parīzes apelācijas tiesa apstiprināja zemākās instances tiesas spriedumu, ar kuru Sarkozī tika notiesāts par nelikumīgu priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanu 2012.gadā.

Sarkozī prezidenta amatu ieņēma no 2007. līdz 2012.gadam. Pēc prezidentūras beigām viņam nācies saskarties ar virkni juridisku problēmu un šķietami nebeidzamu tiesvedību. Vairākās lietās viņš ir apsūdzēts korupcijā, krāpšanā, favorītismā un citos pārkāpumos.

Lietā par nelikumīgu priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanu prokuratūra apgalvoja, ka Sarkozī tolaik pārstāvētie konservatīvie viņa neveiksmīgajai kampaņai 2012.gadā iztērējuši gandrīz divtik daudz kā likuma atļautie 22,5 miljoni eiro, bet pēc tam nolīguši sev labvēlīgi noskaņotu sabiedrisko attiecību uzņēmumu, lai šos tēriņus noslēptu. Sarkozī šīs apsūdzības noliedza.

Kad tiesa 2021.gadā piesprieda Sarkozī viena gada cietumsodu, viņš kļuva par pirmo Francijas prezidentu pēc Otrā pasaules kara, kam piespriests cietumsods. Taču tiesa norādīja, ka sods jāizcieš nevis cietumā, bet gan mājas arestā. Kamēr turpinājās apelācijas process, Sarkozī sodu nenācās izciest.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu