Vācija apsteigusi Japānu un kļuvusi par trešo lielāko ekonomiku (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vācija ir kļuvusi par trešo lielāko ekonomiku pasaulē, apsteidzot Japānu, kas šai ziņā noslīdējusi no trešās uz ceturto vietu, liecina ceturtdien publicēti oficiāli dati.

Japānas nominālais iekšzemes kopprodukts (IKP) 2023.gadā bija 4,2 triljoni ASV dolāru, neraugoties uz tā pieaugumu par 1,9%.

Abu valstu pozīciju maiņa galvenokārt atspoguļo kraso jenas vērtības krišanos pret ASV dolāru, nevis labāku Vācijas ekonomikas sniegumu.

Vācijas nominālais IKP 2023.gadā bija 4,5 triljoni dolāru pēc tā samazināšanās par 0,3%.

Japānas jenas vērtība pret ASV dolāru 2022. un 2023.gada laikā kritusies par apmēram piektdaļu, bet pērn - par aptuveni 7%.

To daļēji noteica tas, ka Japānas Banka uzturēja negatīvas procentlikmes, cenšoties celt cenas. Citas centrālās bankas tikmēr paaugstināja procentlikmes, cīnoties pret augošu inflāciju.

"Apsteigšana (..) dolāra izteiksmē lielā mērā notikusi, pateicoties jenas vērtības kritumam pēdējā laikā. Japānas reālais IKP patiesībā pārspējis Vāciju kopš 2019.gada," sacīja "Fitch Ratings" ekonomists Braiens Koultons.

Vācijas no eksporta atkarīgos ražotājus sevišķi smagi skāra enerģijas cenu pieaugums pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā.

Eiropas lielākajai ekonomikai arī kaitējuši Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumi par procentlikmju paaugstināšanu eirozonā, kā ari neziņa par tās budžetu un hronisks kvalificēta darbaspēka trūkums.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu