ASV nopietni bažījas par Krievijas plāniem izvietot kodolieročus kosmosā, apgalvo medijs (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievija vēloties izvietot kodolieročus kosmosā, ziņo ASV medijs “ABC News”, atsaucoties uz avotiem ASV Kongresā. Tieši ar to esot saistīti “nopietnie draudi ASV nacionālajai drošībai”, par kuriem trešdien runāja Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas vadītājs Maiks Tērners.

Vairāki ASV plašsaziņas līdzekļi, tai skaitā laikraksti "New York Times", "Washington Post" un raidorganizācijas ABC un "Fox News" ziņo, ka Krievija mēģina izstrādāt kodolieročus, kas būtu balstīti kosmosā, vērsti pret satelītiem un varētu apdraudēt starptautisko drošību. "Fox News" norāda, ka kodolieroču sistēmu izmantošana pret satelītiem potenciāli varētu traucēt ASV militāro komunikāciju un izlūkošanu.

Tērners jau esot pieprasījis, lai ASV prezidents Džo Baidens atslepeno visu informāciju, kas ASV varasiestādēm ir par šo jautājumu.

“ABC News” vēsta, ka Krievijas plāni gan nenozīmējot, ka tā vēloties nomest no kosmosa atombumbu uz Zemi. Tas drīzāk liecina par vēlmi izmantot kodolieročus satelītu iznīcināšanai.

“Tas ir ļoti jūtīgs un delikāts jautājums,” pavēstījis viens no medija informācijas avotiem Kongresā.

Arī aģentūras “Reuters” avoti apstiprināja, ka draudi, ko trešdien pieminēja Tērners, esot saistīti ar “Krievijas aktivitātēm kosmosā”.

Tikmēr ASV medijs CNN ziņo, ka runa esot par “visai satraucošu un destabilizējošu Krievijas militāro potenciālu”, par kuru tapis zināms pavisam nesen. Kas tas tieši par potenciālu, CNN neatklāja.

Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs sacīja, ka ASV izlūkdienestu amatpersonu rīcībā ir informācija, ka Krievija ir ieguvusi šādas spējas, taču pašlaik šāds ierocis nav strādājošs. ASV amatpersonas analizē tām pieejamo informāciju par topošo tehnoloģiju un par šo jautājumu ir konsultējušās ar sabiedrotajiem un partneriem.

Kodolieroču un jebkuru citu masu iznīcināšanas ieroču izvietošanu kosmosā aizliedz līgumus, kuru 1963.gadā parakstīja Padomju Savienība, ASV un Lielbritānija. Šobrīd šim līgumam ir pievienojušās vairāk nekā 130 valstis.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu